Se mai prăbușește un mit: NU există nici o legătură Trump-Brexit-Rusia

Se mai prăbușește un mit: NU există nici o legătură Trump-Brexit-Rusia

Fostul spion britanic Christopher Steele, autorul dosarului cu informații false despre complicitatea Trump-Rusia, a încercat să îl lege pe președinte și de militanții pro-Brexit.

Christopher Wylie, un fost angajat al companiei Cambridge Analytica, scria într-un pasaj prea puțin luat în seamă al autobiografiei sale, „Mindf*ck”, că s-a întâlnit cu Steele și cu angajatorul acestuia, Glenn Simpson, fondatorul companiei Fusion GPS, în 2018, în biroul parlamentarului britanic Damian Collins.

Comisarul britanic pentru Informații, Elizabeth Denham, a condus investigația în legătură cu rolul jucat de compania de analiză Cambridge Analytica în Brexit, nedescoperind nici un fapt reprobabil, așa cum se sugerase. De asemenea ancheta britanică nu a descoperit legături ale Cambridge Analytica cu Rusia.

Wylie a declarat că a obținut o mină de documente și de înregistrări din interiorul campaniei „Leave”, care milita pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wylie a discutat despre aceste informații în cadrul unei audieri din iunie 2018, cu Democratul Adam Schiff, președintele Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților.

„Compania lui Steele a aflat despre documentele și înregistrările pe care le am dintr-o sursă britanică, iar Fusion GPS ne-au spus că și ei au documente și informații proprii care fac lumină asupra acelorași legături – între ruși, Brexit și echipa de campanie a lui Trump”, a scris Wylie în cartea sa.

„Ca într-un puzzle, Collins, Fusion GPS și eu însumi pusesem fiecare mâna pe diferite seturi de documente despre aceleași evenimente, și am început să reconstituim întregul.”

Wylie, care a lucrat la analist de date la Cambridge Analytica până în 2014, a declarat că a fost contactat de Fusion GPS (plătită de Hillary Clinton pentru a obține informații compromițătoare despre Donald Trump) la scurt timp după ce a fost audiat de Schiff, coleg de partid cu Clinton.

Wylie le-a făcut o reverențăîn cartea sa lui Schiff și Simpson.

El le-a mulțumit lui Schiff și Democraților din Comisia pentru Informații din Camera Reprezentanților „pentru toată munca nevăzută pe care o faceți”. De asemenea, el l-a elogiat pe „Glenn Simpson și Fusion GPS pentru strălucita muncă de investigații”.

Republicanul Devin Nunes, șeful Republicanilor din Comisia de Informații a Camerei, a afirmat că nu este uimit că Schiff, Steele și Fusion GPS investigau și o altă conspirație.

„Această nou-dezvăluită conexiune nu este surprinzătoare”, a declarat Nunes pentru Dailly Caller. „Este evident că a existat o cabală a unor actori proști adunați în jurul Fusion GPS care au promovat Farsa Rusia, atât din scopuri politice cât și pentru propriile lor câștiguri financiare.”

Nu este clar dacă Schiff și Simpson au făcut schimb de informații despre Cambridge Analytica. Schiff a fost văzut întâlnindu-se cu Simpson în iunie 2018, dar nu se cunoaște ce au discutat.

Nu se știe nici ce au făcut Fusion GPS sau Steele cu informațiile despre Cambridge Analytica. În cursul cercetărilor făcute de ea, Fusion GPS a servit de canal de relații publice pentru Steele și ale organe de presă. Compania a aranjat în așa fel încât Steele să-i informeze pe ziariști și a colaborat cu mai mulți ziariști pentru scrierea mai multor articole care promovau teoria conspirației lui Trump cu Rusia.