Macron și Merkel îi dau un ultimatum lui Erdogan

Macron și Merkel îi dau un ultimatum lui Erdogan

Franţa şi Germania au acuzat astăzi Turcia că provoacă în continuare Uniunea Europeană prin acţiunile pe care le întreprinde în estul Mediteranei şi i-au dat termen de o săptămână să-şi precizeze clar poziţiile. Iată ce scrie presa greacă.

"Este limpede pentru noi că Turcia recurge continuu la acţiuni provocatoare care sunt inacceptabile", a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, în timpul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologii săi din Germania şi Polonia. 

El a adăugat că mingea se află în terenul Ankarei, iar Uniunea Europeană este pregătită să schimbe echilibrul de forţă, dacă Turcia nu revine la dialog.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că decizia Turciei de a retrimite o navă de cercetare în Marea Mediterană este „inacceptabilă”. Întrebat despre posibilitatea de a fi decise sancțiuni de către UE, Maas a spus că Uniunea va aștepta o săptămână pentru a decide cum să reacționeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

"S-a întâmplat de două ori să nu aibă loc discuțiile aşteptate și nu știm când vor avea loc", a spus el. "Trebuie să așteptăm să vedem dacă există progrese într-o săptămână și apoi vom vedea care este poziția care ar trebui adoptată de UE".

Le Derian a criticat Turcia pentru rolul ei în conflictul din Nagorno-Karabah, unde susține Azerbaidjanul împotriva locuitorilor de origine armeană din regiune. "Nu va exista nicio victorie militară în această chestiune, așa că încetarea focului trebuie pusă în aplicare", a spus el. "Ceea ce putem vedea astăzi este că singura țară care nu solicită respectarea încetării focului este Turcia și acest lucru este dăunător".