HÜRRIYET: Rohani: „Începând cu 18 octombrie putem achiziţiona arme din ce ţară dorim”

HÜRRIYET: Rohani: „Începând cu 18 octombrie putem achiziţiona arme  din ce ţară dorim”

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a precizat că pe 18 octombrie embargoul asupra armelor impus ţării sale va înceta şi a adăugat: „Începând de duminică, putem vinde arme oricărei ţări dorim şi putem achiziţiona arme de oriunde dorim”

În declaraţia făcută după şedinţa Consiliului de Miniştri de la Teheran, preşedintele Hassan Rohani, s-a referit la embargoul asupra armelor impus Iranului de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi care va înceta la 18 octombrie.

Rohani a amintit că în conformitate cu acordul nuclear, la 18 octombrie va înceta embargoul asupra armelor impus Iranului în urmă cu 10 ani de zile şi a adăugat: "Începând de duminică putem vinde arme oricărei ţări dorim şi putem achiziţiona arme de oriunde dorim. Din cauza acestui subiect am luptat 4 ani de zile cu Statele Unite. Pentru că ei nu doreau ridicarea embargoului".

Subliniind că eforturile SUA de a extinde embargoul asupra armelor nu au fost încununate de succes, Rohani a spus: "Diplomaţii nostri au depus mari eforturi şi astfel SUA nu au reuşit. Sunt unii care întreabă ''Ce ne-a adus acordul nuclear?'', uite, ridicarea embargoului asupra armelor este o consecinţă a acordului nuclear."

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, referindu-se la criza economică Rohani a menţionat: "Astăzi poporul nostru este supus unei presiuni economice. Guvernul face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura produsele de bază necesare populaţiei şi a valutei".

Prin rezoluţia adoptată în anul 2010, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a interzis Iranului să achiziţioneze sisteme de armament de mari dimensiuni din cauza disputelor privind programul nuclear al acestei ţări. Anterior se impusese embargou şi asupra exportului de arme a ţării.

În acordul nuclear semnat în 2015 între forţele internaţionale şi Iran există o prevedere legată de ridicarea embargoului asupra armelor la 18 octombrie 2020. SUA au anunţat în anul 2018 că se retrag unilateral din acordul nuclear.(AA).

Traducere: Rador