Lovitură de teatru! Radu Mazăre cere să fie pus imediat în libertate!

Lovitură de teatru! Radu Mazăre cere să fie pus imediat în libertate!

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, aflat în închisoare, unde își ispășește o condamnare de 9 ani închisoare în dosarul Retrocedărilor de pe litoral, așteaptă de la autoritățile române să procedeze precum cele din Madagascar care au stabilit că extrădarea sa în țară a fost ilegală.

Vestea că, pentru a fi adus din Madagascar, autoritățile române l-ar fi „răpit” pe Radu Mazăre, încălcând astfel legea extrădării și pe cea privind cooperarea internațională în materie penală a fost știrea începutului de săptămână. Făcea referire la hotărârea judecătorească pronunțată de Tribunalul din Antananarivo conform căreia procedura predării lui Radu Mazăre, refugiat din decembrie 2017 în Madagascar, ar fi fost ilegală.

Prin intermediul avocatului său, Radu Mazăre, încarcerat la Penitenciarul Slobozia, trimite, acum, un comunicat de presă în care pune cap la cap faptele premergătoare „răpirii” sale de către autoritățile române, completând, apoi, cu ce așteptări are în privința intrării în legalitate a procedurilor sale de repatriere.

„În 08.05.2019, am fost arestat în Republica Madagascar unde eram rezident și solicitant de azil politic Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 09.05.2019,în cauza ce a format obiect al dosarului nr. 2699/2/2019,Curtea de Apel București a stabilit că sunt întrunite condițiile legale în vederea solicitării extrădării subsemnatului, conform Legii nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie), pentru executarea unei condamnări de 9 ani închisoare. În aceeași zi, în cauza ce a format obiect al dosarului nr. 4453/1/2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit același lucru cu privire la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă.

Cererea extrădare formulată de România, adresată Republicii Madagascar, s-a bazat atât pe Legea nr. 302/2004 (legea română), cât și pe Convenția ONU împotriva corupției.Conform art. 105-114 din Legea nr. 027-2017 (legea malgașă în materie), extrădarea se acordă numai în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă, urmată de avizul obligatoriu al ministrului justiției.

Conform art. 71, raportat la art. 56-57, din Legea nr. 302/2004 (legea română în materie):„este considerată bază legală necesară și suficientă pentru predarea (preluarea) extrădatului un extras al hotărârii judecătorești rămasă definitivă prin care se dispune extrădarea”,  explică Radu Mazăre, prin avocat, în comunicatul de presă.