Date șocante de la INS: Prețurile cresc amețitor. Cîțu are habar pe ce lume e?

Date șocante de la INS: Prețurile cresc amețitor. Cîțu are habar pe ce lume e?

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat, luni dimineață, că „în luna septembrie, preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de august, la fel și la bunurile nealimentare”. El este însă contrazis de cifrele specialiștilor.

 

Institutul Național de Statistică (INS)  a anunțat, tot astăzi, că alimentele sunt mai scumpe cu aproximativ 5%.

„Rata inflaţiei este şi în luna septembrie mică! Este cea mai mică rată a inflaţiei din octombrie 2017 şi până astăzi. Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL! Comparativ cu guvernarea socialistă, când rata inflaţiei a crescut de la 0 la 5,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, în luna septembrie, preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de august, la fel şi la bunurile nealimentare!”, a declarat Florin Cîțu, precizează Antena3.

Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică a declarat, în această dimineață, că românii plătesc din ce în ce mai mult pentru alimente. Vorbim despre o creștere a prețurilor alimentelor de aproape 5 procente în vreme ce serviciile s-au scumpit cu 2,8% iar mărfurile alimentare cu 0,6%.

Cea mai îngrijorătoare veste este cea legată de deficitul comercial al României care a urcat la peste 11,5 miliarde de euro în primele 8 luni ale anului.

În luna septembrie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului 2019, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar mărfurile nealimentare cu 0,62%.

Cea mai mare scumpire s-a produs la fasole - 17,7%, citrice - 15,9%, fructe - 10,4%, făină - 7,1%, carne de porc - 4,1%, servicii poștale - 12,1% și tutun - 6,8%.

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre rezultatele controlului de la Primăria Capitalei, despre care spune că va continua.

„Situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare. Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10-15 ani.(...)

Opinia mea personală este că banii Primăriei Municipiului București destinați subvenției pentru energia termică și transport au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat venituri și, totuși, au ajuns în altă parte. Au ajuns, în baza unor contracte, în alte destinații. Trebuie să aflăm unde au ajuns acești bani. Bineînțeles că toți cei responsabili vor răspunde pentru acest lucru. Vom vedea ce vor spune procurorii și instanțele”, a conchis Florin Cîțu.