Mobilizare pe Facebook la Sfânta Parascheva! Trimiteți „pomelnicele” aici!

Mobilizare pe Facebook la Sfânta Parascheva! Trimiteți „pomelnicele” aici!

În fața refuzului autorităților de a le permite pelerinilor să ajungă la Iași, la racla Sfintei Parascheva, tot mai mulți ieșeni de mobilizează pe facebook pentru a-i ajuta pe credincioși.

Preotul Ioan Istrati a postat un mesaj care s-a viralizat pe facebook și care are până în prezent câteva mii de comentarii. ”O preoteasă din Iași mi-a scris. Puneți pomelnicul dvs aici în comentarii și ea le va lista și le va duce la racla Sfintei, arestată de păgâni. Și le pomenesc și eu”, a scris preotul Istrati. Postarea are deja 714 distribuie și 6.400 de comentarii. Românii i-au trimis numele celor apropiați care vor să fie pomenite dar și numele celor dragi, care au răposat, și care trebuie citite la morți.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva încinge spititele. Reproșuri dure

Gestul preotului Istrati a fost lăudat de toți cei care i-au trimis listele cu pomelnice. ”Dumnezeu să vă binecuvinteze. Amin!” sau ”Un lanț de oameni cu Dumnezeu în suflet, frumos, foarte frumos, Dumnezeu să își întoarcă fata spre noi cu rugăciunile sfinților! Doamne ajută-ne și iartă-ne pe noi păcătoși!”, a scris Ionică Epurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt preot care a luat poziție este Constantin Sturzu care a criticat decizia de a interzice pelerinajul. „Printr-o decizie nedreaptă și discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iași anul acesta. Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și așezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an. Nemaifiind pelerini – de dimineață au fost doar câțiva închinători -, racla a rămas în Catedrală. Imaginile sunt mai mult decât edificatoare”, a scris preotul Constantin Sturzu pe rețeaua de socializare.

Coronavirusul bate la ușă

În contextul extinderii cazurilor de coronavirus și în țara noastră, Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat mai multe decizii pentru limitarea pandemiei. Una dintre acestea vizează interzicerea pelerinajelor religioase. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

„Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți”, a afirmat Raed Arafat.