Alegeri cu degetul pe trăgaci în SUA. Violența este "justificată"?

Alegeri cu degetul pe trăgaci în SUA. Violența este "justificată"?

Un număr crescut de americani estimează că violența politică, și nu numai, este justificată dacă cealaltă tabără câștigă prezidențialele din Statele Unite.

Potrivit Politico, care afirmă că a urmărit tendințele opiniei publice, aceasta reprezintă „motive solide de îngrijorare”.

„Cercetările noastre, despre care raportăm aici pentru prima dată, arată o creștere în ultimele luni a numărului de americani - atât democrați, cât și republicani - care au declarat că ei cred că violența ar fi justificată dacă partea lor va pierde viitoarele alegeri prezidențiale”, scrie media americană.

Politico a observat o creștere a numărului de respondenți care spun că vor admite violența comisă de membrii propriului partid politic - ceea ce a coincis cu dorința atât a democraților, cât și a republicanilor de a justifica violența ca mijloc de a atinge obiectivele politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre americanii care se identifică ca democrați sau republicani, unul din trei consideră acum că violența ar putea fi justificată pentru a promova obiectivele politice ale partidului lor - o creștere substanțială în cursul ultimilor trei ani.

În septembrie, 44% dintre republicani și 41% dintre democrați au declarat că va exista cel puțin o „oarecare” justificare a violenței dacă candidatul celuilalt partid ar câștiga alegerile. Aceste procente sunt ambele în creștere din luna iunie, când 35% dintre republicani și 37% dintre democrați au exprimat același sentiment.

La fel, 36% dintre republicani și 33% dintre democrați au spus că este cel puțin „un pic” justificat pentru tabăra lor „să folosească violența pentru a-și avansa obiectivele politice” - comparativ cu 30% din republicani și democrați în luna iunie.