Război între Azerbaidjan şi Armenia. Consiliului de Securitate al ONU, reuniune de urgență
- Lucian Ionescu
- 29 septembrie 2020, 17:09
Marți, doar cu câteva ore înaintea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU au avut loc confruntări armate între Azerbaidjan şi separatişti armeni, în Nagorno Karabah.
Începând de duminică, forţele din enclava separatistă - susţinută politic, militar şi economic de Armenia - şi forţele azere se înfruntă în cele mai sângeroase confruntări armate din 2016 încoace.
„Forţele armene au ripostat unei ofensive azere în mai multe sectoare ale liniei frontului, iar inamicul a suferit importante pierderi" umane, a anunţat marţi Ministerul armean al Apărării.
Azerbaidjanul se pregătește de un nou atac
Arţtrun Hovhanisian, un purtător de cuvânt al ministerului a scris pe Facebook: Azerbaidjanul a procedat la tiruri de artilerie masive vizând poziţii armene şi se pregăteşte de un nou atac".
Ministerul azer al Apărării a anunţat că a ripostat unei „tentative armene de contraatac în vederea recuceririi poziţilor pierdute" în Nagorno Karabah şi „lupte feroce" în cursul nopţii de luni spre marţi.
„Forţele azere au continuat o ofensivă împotriva oraşului Fizuli, distrigând patru tancuri inamice, un vehicul blindat şi omorând zece militari marţi diminaţa”, dă asigurări ministerul într-un comunicat.
În aceste confruntări sângeroase, au murit cel puțin 95 de morți, între care 11 civili, precum și nouă azeri şi doi armeni.
Azerbaidjanul - o ţară turcofonă cu populaţie majoritar şiită - reclamă Nagorno Karabah, o provincie muntoasă cu o populaţie majoritar armeană şi creştină, a cărei secesiune în 1991 nu a fost recunoscută de către comunitatea internaţională.
Menționăm că regiunea unde au loc aceste confruntări armate nu se mai află sub controlul său de la căderea URSS. Atunci au fost uciși peste 30.000 de persoane.
Aceste confruntări provoacă îngrijorare la nivel internaţional, iar ONU, Rusia, Franţa şi Statele Unite îndeamnă la o încetare a focului imediat.
Întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU
În aceste condiții, marţi, la ora 21.00 GMT se va întruni, în regim de urgență, Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta despre această situație.
Germania şi Franţa sunt la originea acestei iniţiative, iar alte state europene membre ale Consiliului - Estonia, Belgia, Regatul Unit - o susţin.
Temerile ONU sunt că aceste confruntări sângeroase ar putea duce la izbucnirea unui război între Azerbaidjan şi Armenia în caucazul de Sud, unde Ankara şi Moscova au interese opuse.
Un război deschis între Erevan şi Baku ar putea destabiliza Caucazul de Sud, dacă Turcia şi Rusia, puteri regionale, ar interveni în conflict, potrivit romaniatv.net