Purificator-minune inventat de români! Are efectul unei păduri

Purificator-minune inventat de români! Are efectul unei păduri

Un institut de cercetare românesc a creat un purificator despre care inventatorii săi susțin că,i-aar putea ajuta pe locuitorii marilor orașe să respire un aer mult mai curat. Tehnologia acestei invenții are la bază Efectul Coandă.

Centrul de Cercetări în Termodinamică și Informatică (CCTI) din Măgurele a creat un purificator-minune pe nume Aero 360. Este vorba, în fapt, despre un turn metalic înalt de 4 metri și cu un diametru de 2 metri, care seamănă cu un ventilator Dyson. Dispozitivul creat de Centrul de Cercetări în Termodinamică și Informatică (CCTI) din Măgurele se află în faza de brevetare și de realizare a prototipului, iar producția va putea fi pornită în 3 luni.

Efectul Coandă

Romeo Decu, directorul executiv al CCTI, a declarat că tehnologia se bazează, pe Efectul Coandă, numit asfel pentru a fost descoperit de  Henri Coandă în anul 1910. Acest efect este folosit în special în industria aviatică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetăyorii de la Măgurele s-au gțndit, însă, și la altceva, Turnul lor este realizat din alcubond, un material compozit care are la bază aluminiul. Aerul colectat este curățat cu ultrasunete, cu un sistem de ionizare cu laser, filtre cu cărbune activ și dioxid de titan, microunde și raze ultraviolete.

“Aero 360 reține până la 99,95% din particulele fine din atmosferă și elimină particule până la dimensiunea de 0,3 microni. Diminuează pulberile PM10, PM2,5 (praful din atmosferă – n.r.), NOX (dioxidul de azot – n.r.) și alergenii cu 99,97% și, datorită microundelor și lămpilor UV-C, sterilizează și decontaminează aerul, putând distruge până la 99,9% dintre patogenii aeropurtați”, spune șeful institutului CCTI.

Echivalentul a 27 de hectare de pădure

Potrivit lui Decu, o singură unitate echivalează cu până la 27 de hectare de pădure în reducerea poluării.

“Conceptul este simplu. Folosim tehnologii testate și aplicate în alte industrii. Colectăm aerul poluat printr-un sistem inovator de absorbție. Datorită designului aerodinamic, folosim fluxurile de aer natural și turbine pentru a-l curăța în 5 stadii diferite și apoi pentru a-l elibera”.

Sistemul se leagă la sistemul public de electricitate, fiind complet automatizat. Adițional, acesta recuperează o parte din energia consumată prin producerea de electricitate eoliană, ca urmare a mișcării aerului. În plus, purificatorul este silențios.

Curăță lunar echivalentul a 10 stadioane de aer

Un turn Aero 360 este proiectat să colecteze lunar circa 30 de milioane de metri cubi de aer, adică echivalentul a 10 stadioane de fotbal precum Arena Națională. Este proiectat să reziste la furtuni și poate funcționa și iarna. Dispozitivul costă 55.000 de euro în stadiul de prototip, prețul incluzând și punerea în funcțiune. Odată ce va fi produs în serie, prețul final ar putea scădea cu 15%. Durata de viață este de 10 ani.

Proiectul Aero 360 a câștigat locul al treilea la concursul Climatelaunchpad, una dintre cele mai importante competiții în domeniul tehnologiilor curate din România.

Moartea silențioasă

România a fost condamnată în acest an de Curtea Europeană de Justiție pentru incapacitatea reducerii poluării în București. Capitala stă foarte prost şi când vine vorba de spaţiul verde pe cap de locuitor: primăria raportează oficial 23,21 metri pătrați, însă Curtea de Conturi a descoperit că această suprafață a fost crescută artificial.

Un raport din 2018 al Agenției Europene de Mediu arată că poluarea aerului cu particule fine (PM2,5) a dus la 25.000 de decese premature în România în anul 2015. În România, un deces din 5 este legat de poluare, în timp ce media Uniunii Europene este de 1 din 7.

Poluarea este principala cauză a bolilor sistemului respirator, a cancerului la plămâni, bronșitelor acute și cronice, a crizelor de astm, dar și a bolilor cardiovasculare.  Cei mai afectați sunt copiii, femeile însărcinate și bătrânii, potrivit Libertatea.