Demonul din baie și învierea din morți - Calendar creștin-ortodox: 26 Septembrie

Demonul din baie și învierea din morți - Calendar creștin-ortodox: 26 Septembrie

Pe 26 septembrie sărbătorim mutarea la Domnul a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul.

Pentru că și la vânzare a fost cu Dânsul, și la răstignire, când a luat și pe Născătoarea de Dumnezeu în casa sa, unde a slujit-o până la adormirea ei. Iar după adormire, a căzut lui Ioan soarta ca să meargă în Asia. Umblând 40 de zile și 40 de nopți pe mare, s-a îngăduit de la Dumnezeu ca să cadă în ispită, ca prin acea ispită să i se ierte greșeala sa cea omenească. Și s-a dat într-o parte  ce se cheamă Marmareonda și acolo a aflat pe Prohor căzut și el în primejdie.

Mergând la Efes i-a aflat pe ei o femeie anume Romana vestită în răutate până și la Roma. Aceasta plătindu-le i-a silit să slujească la baie. Apostolii neștiind mestesugul băii, ea îi necăjea atât de rău că i-a făcut pe amândoi ca pe niște robi. De trei ori într-un an un drac cumplit sugruma înăuntru câte un tânăr și câte o tânără, pentru că atunci când se zidise baia a pus un tânăr și o tânără la temelie, si din aceasta pricina începuse a face moarte.

Când a fost a treia lună, intrând Domnus, feciorul lui Dioscorid într-acea baie, a fost sugrumat de demon. Iar Romana făcând plângere, s-a auzit în tot orasul Efesului și la Dioscorid, care auzind aceasta, de mare întristare a murit și el. Făcând apostolul rugăciune și înviind pe copil, s-a spăimântat cu duhul Romana, și zise că este ori Dumnezeu, ori fiul lui Dumnezeu, și a crezut în Hristos, mărturisindu-se către Ioan. Iar înviind si pe Dioscorid, a crezut și el împreună cu fiul său Domnus, și se mărturisiră toți, botezându-se: Dioscorid, Domnus si Romana. Si a rupt Romana înscrisul de robie, iar Ioan a depărtat duhul cel viclean din baie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Idoli și pietre

Apostolul a stat într-un loc înalt, unde se afla un idol. Iar poporul înfuriindu-se, arunca cu pietre asupra lui Ioan, dar nu-l atingeau pe el, ci loveau idolul încât l-au făcut fărâme. Apostolul le spunea multe pentru credință; iar ei întărâtându-se, iarăși au aruncat cu pietre asupra lui; pietrele însă se întorceau asupra celor ce le aruncau. Atunci făcând apostolul rugăciune se făcu o fierbere mare din pământ, și au căzut jos la pământ din popor ca la vreo 200 de oameni si au murit. Iar ceilalți izbăvindu-se din groază, se rugau sfântului să-i miluiască și să învieze pe cei morți. Deci rugându-se si înviindu-i pe cei ce muriseră, și iarăși făcându-se fierberea aceea a pământului, au căzut la Ioan toți și s-au botezat.