Microbul „Trump” se extinde: „South Africans First”

Microbul „Trump” se extinde: „South Africans First”

Cetățenii din Africa de Sud sunt disperați de nivelul mare al imigrației, în condițiile unui șomaj uriaș și al unei grave crize economice.

„Sud Africanii în primul rând.” Acesta a fost principalul slogan scandat la o manifestație ineditp organizată la Pretoria, miercuri, 23 septembrie. El aduce aminte frapant de faimosul „America First”, crezul politic al lui Donald Trump

Locuitorii capitalei Africii de Sud au mărșăluit de la Piața Bisericii până în fața ambasadei Nigeriei pentru a protesta la adresa imigrației masive cu care se confruntă țara lor.

Într-adevăr, peste 2,2 milioane de străini au fost primiți în Africa de Sud, potrivit unui recensământ realizat recent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Africa News, ar fi vorba de refugiați politici, de imigranți economici sau de muncitori expatriați provenind mai cu seamă din țări precum Lesotho, Mozambic sau Zimbabwe.

Protestatarii afirmă că toți acești imigranți periclitează piața muncii din Africa de Sud, și așa aflată în criză profundă.

„Intoleranța” față de imigrație ar degenera uneori în violențe colective, mai scrie Africa News. Așa s-a întâmplat în septembrie 2019, când 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra unor afaceri deținute de imigranți, în centrul financiar al țării, Johannesburg.

Într-un raport care cuprinde 60 de pagini, realizat de Human Rights Watch, se afirmă că în Africa de Sud xenofobia este foarte răspândită.

În timp ce țara a atins un nivel record al șomajului de 30%, străinii sunt făcuți „țapi ispășitori”, comentează HRW.

Documentul conține 50 de mărturii ale unor cetățeni africani și asiatici care susțin că sunt victimele xenofobiei „devenită rutină” și „uneori mortală”.

Potrivit ONG-ului citat, poliția nu se mobilizează suficient pentru a-i proteja pe imigranți și nici măcar pentru a investiga corespunzător infracțiunile comise împotriva acestora.

Chiar dacă guvernul a demarat în luna mai 2019 un plan de acțiune pentru a lupta împotriva „intoleranței”, Human Rights Watch a comentat că acesta nu este altceva decât „niște cuvinte goale pe hârtie”.

Organizația își încheie documentul printr-un apel ca autoritățile din Africa de Sud să ia „măsuri mai urgente și mai concrete”.