„Mureșul în care se poate”, proiectul care vrea să îi aducă pe români acasă

„Mureșul în care se poate”, proiectul care vrea să îi aducă pe români acasă

Liderul Partidului Național Liberal Mureș, Senatorul Cristian Chirteș, candidat la președinția Consiliului Județean Mureș, și-a prezentat programul intitulat „Mureșul în care se poate”, prin care vrea să schimbe fața județului Mureș.

Un program despre care spune că este unul realist, care nu inventează lucruri mari ce nu se pot realiza. „Noi l-am construit singuri, cu ajutorul consilierilor județeni, nu ne-am folosit de firme de consultanță politică, ci doar de oameni și instituții care pot implementa aceste proiecte și programe”, a detaliat senatorul Cristian Chirteș.

Printre cele zece puncte ale programului se numără realizarea autostrăzii care leagă judeţul Mureş de Europa de Vest - Autostrada Transilvania şi a autostrăzii care ar facilita legătura cu estul Europei, pe traseul Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni, dezvoltarea sectorului turistic.

O altă prioritate în ceea ce privește dezvoltare infrastructurii de transport vizează finalizarea centurii ocolitoare pentru transferul traficului de tranzit a municipiului Târgu-Mureş în partea de E-SE, pe traseul Corunca – Livezeni - Ernei, precum și continuarea pe traseul Corunca – Cristeşti – Pănet - Ernei.

Demararea construirii centurilor ocolitoare ale municipiilor Sighișoara și Reghin, proiectarea unui drum expres între Ernei și Petelea, care să lege cele două centuri, și dezvoltarea rețelei de transport feroviar pe traseul Ungheni-Reghin se află în programul „Mureșul în care se poate”.

Planuri pentru turiști și dezvoltarea rețelei de gaze

Un punct important îl constituie amenajare de drumuri turistice cu funcție mixtă în zone cu un bogat potențial turistic, pe trasee de drumuri clasificate sau drumuri vicinale și valorificarea potențialului turistic prin creșterea fluxului de turiști ca urmare a îmbunătățirii accesului către zonele turistice.

Extinderea rețelei magistrale de transport a gazului metan spre localitățile care solicită racordarea la această formă de energie prin Programul Partidului Național Liberal privind introducerea gazului la sate reprezintă un alt obiectiv important.

Investiții în agricultură și sprijin pentru afaceriști

De asemenea, întărirea legăturii dintre mediul economic și cel de afaceri pentru transferul de know-how, dezvoltarea clusterelor industriale și a celor bazate pe cercetare, accelerând procesul de transfer tehnologic, modernizarea și dotarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare a Spitalului Clinic Județean Mureș, integrarea în platformele europene de cercetare – inovare, se află în fruntea priorităților.

Proiectul prevede transformarea agriculturii într-o activitate rentabilă, creşterea volumului de investiţii în agricultură, creşterea numărului de exploataţii economic viabile, dezvoltarea activităţilor economice legate de agricultură (servicii pentru agricultură, industrii de procesare a produselor agricole) și înfiinţarea unor sisteme locale sau regionale de colectare a produselor agricole, precum şi a unor spaţii adecvate de stocare. De asemenea,  prevede demararea unor campanii de conştientizare a populaţiei asupra importanţei consumului de produse autohtone în defavoarea celor importate.

Sănătatea este prioritară

Dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu" Târnăveni,  modernizarea Spitalului Clinic Județean Mureș și înființarea unei clinici de arși în parteneriat cu BERD sunt doar câteva planuri pentru sănătate.

Continuarea modernizării stațiunii Sovata, ca principal centru balneoclimateric și de recreere recunoscut pe plan național și internațional, elaborarea şi punerea în aplicare a unui plan de acţiune pentru valorificarea potenţialului turistic al judeţului Mureş, care să fie corelată cu oferta turistică a judeţelor învecinate, promovarea unor proiecte de dezvoltare durabilă a unor localități cu potențial balneoclimateric ca Sângeorgiu de Mureș, Ideciu de Jos sau Solovăstru se află în programul „Mureșul în care se poate”.

Întoarcerea românilor din Diapora

Revenirea în judeţ a unei părţi din populaţia care a emigrat temporar din motive economice este, deasemenea, o prioritate. „Consiliul Județean Mureș trebuie să fie principalul catalizator al integrării persoanelor care revin în țară precum și principala legătură între cei plecați și cei rămași acasă prin înființarea unui Centru pentru Diaspora.

Reconversia profesională a personalului disponibilizat pentru domenii de interes ca: cercetare-inovare, tehnologia informaţiei, eficienţă energetică, energie regenerabilă, industrie alimentară, schimbări climatice, protecţia mediului, servicii sociale şi medicale etc” a mai detaliat, din program, senatorul Cristian Chirteș.

Alte puncte din programul „Mureșul în care se poate”

Identificarea specializărilor căutate pe piaţa forţei de muncă şi pregătirea profesională a persoanelor în aceste domenii - corelarea programelor de învăţământ preuniversitar şi superior cu cererea de pe piaţa forţei de muncă.

Dezvoltarea învățământului profesional și dual prin implicarea mediului de afaceri.

Transport public de persoane organizat la nivel metropolitan cu autobuze moderne, nepoluante, pe trasee optimizate, cu tarife diferențiate, pentru asigurarea transportului forței de muncă în zonele de dezvoltare economică ale asocierii metropolitane și ca mijloc alternativ pentru accesul la activitățile economice, la serviciile publice și comerciale ale comunităților implicate.

Construirea de parcări de tip „Park and ride” amenajate la intrările în Tg.Mureș, care să degreveze municipiul de presiunea pe locurile de parcare existente în cartiere și zona centrală.

Viitoarele autostrăzi, autostrada Transilvania și autostrada Tg.Mureș - Iași - Ungheni, care va traversa zona metropolitană, vor crea premizele unei mai bune accesibilități a zonei atât la nivel național, cât și internațional conducând la creșterea potențialului de dezvoltare economică.

Ne puteți urmări și pe Google News