Se reia controversa mutării misiunilor diplomatice din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Un alt stat a anunțat deja mișcarea

Se reia controversa mutării misiunilor diplomatice din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Un alt stat a anunțat deja mișcarea

Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a anunţat duminică faptul că țara sa îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim până la sfârşitul anului, după ce și Guatemala a făcut același lucru în 2018.

Într-o postare pe Twitter, preşedintele a declarat că mutarea a fost convenită cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi că Israelul va deschide de asemenea o ambasadă în capitala Hondurasului, Tegucigalpa, pentru prima dată.

Decizia statului latino-american vine la doi ani după ce Statele Unite au făcut acelaşi pas controversat, relatează luni dpa, preluat de Agerpres.

Hondurasul a deschis deja un birou diplomatic la Ierusalim în septembrie anul trecut, recunoscând în acelaşi timp oficial oraşul drept capitală a Israelului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în decembrie 2017 că SUA recunosc unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a mutat acolo ambasada de la Tel Aviv în anul următor.

Ambele etape au fost aspru criticate de o mare parte a comunităţii internaţionale, care nu consideră statutul Ierusalimului stabilit până la încheierea negocierilor de pace cu palestinienii.

Israelul revendică întregul oraş drept capitala sa, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

Guatemala, vecin al Hondurasului în America Centrală, şi-a mutat ambasada la Ierusalim în 2018, la scurt timp după Statele Unite.

De asemenea, fostul premier al României, Viorica Dăncilă, anunțase anul trecut în timpul unei vizite la Washington, că ambasada României în Israel se va muta la Ierusalim, urmând exemplul SUA, dar și al Guatemalei, singurele state care mai făcuseră acest pas pănâ atunci.

„După cum ştim preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie.

Guvernul României a iniţiat de atunci un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei României la Ierusalim. De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, declara Viorica Dăncilă, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

​Dăncilă se afla într-o vizită privată la Washington, fiind invitată să ia parte pentru al doilea an la rând la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

Totul a rămas însă la stadiul de intenție, după ce președintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu mutarea.