Alertă pentru mediciniști. Ministrul Sănătății anunță noi locuri la rezidențiat

Alertă pentru mediciniști. Ministrul Sănătății anunță noi locuri la rezidențiat

Criza de personal medical calificat din România s-ar putea rezolva, anunță ministrul Nelu Tătaru, care promite noi locuri la rezidențiat.

Ministrul Sănătăţii, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că anul acesta vor fi scoase la concursul de rezidenţiat mai multe locuri pentru specializările care au fost solicitate mai mult în timpul pandemiei de coronavirus chinezesc.

Ministrul Nelu Tătaru a răspuns astfel jurnaliştilor care au întrebat dacă vor fi schimbări în ceea ce priveşte susţinerea examenului de rezidenţiat de anul acesta, negând orice altă modificare.

„Rezidenţiatul a fost anunţat în urmă cu şase luni. Sunt aceleaşi perspective. Vom avea un număr mai mare de locuri pentru specializări deficitare pe care le-am putut vedea şi gestiona în această pandemie”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Examenul de rezidenţiat din acest an, în toate cele trei domenii - medicină, medicină dentară şi farmacie, a fost anunţat de către Ministerul Sănătăţii că va fi susţinut duminică, 15 noiembrie. Numărul locurilor disponibile este de 6.100, cu 1.390 mai multe faţă de cele de anul trecut.

Reamintim că, la mijlocul lunii august, Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu și, în urma verificărilor, a constatat că una dintre cauzele care au dus la o lipsă a personalului din spitale este faptul că medicii rezidenți așteaptă de mai bine de 5 luni să obțină drept de liberă practică.

În luna martie a anului acesta, peste 700 de medici s-au înscris la examenul de specialitate, examen care a fost anulat și nu a mai fost organizat, din cauza răspândirii virusului SARS-COV2.  Numărul considerabil de 700 de medici, în condițiile în care toți ar fi trecut examenul, este cu siguranță un număr de care România are nevoie la momentul actual, în contextul unui deficit major de personal medical, dar și al creșterii vizibil alarmante a numărului de pacienți infectați, care necesită asistență medicală specializată.

Medicii rezidenți nu au drept de liberă practică, ci doar drept de practică supravegheată, iar pe fondul actualei epidemii, libera lor practică este condiționată de dreptul la parafă, pe care nu îl vor dobândi decât în urma absolvirii examenului amânat.