Lovitură pentru miliardarul Elon Musk și salba lui de sateliți

Lovitură pentru miliardarul Elon Musk și salba lui de sateliți

Compania Space X a amânat lansarea următoarei flote de microsateliți Starlink din cauza unei „probleme de recuperare” a rachetei.

O nouă dată a lansării nu a fost încă fixată.

Joi, compania Space X a anulat lansatea acestor sateliți din cauza unei probleme de recuperare legată de racheta Falcon 9.

Racheta urma să lanseze 60 de noi sateliți Starlink pentru megaconstelația de microsateliți a Space X, joi, de la centrul spațial Kennedy al NASA, în Florida. Cu 15 minute înaintea decolării, Space X a anulat misiunea, scrie Space.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Renunţăm la lansarea Starlink de azi din cauza unei probleme la sistemul de recuperare al rachetei. Vehiculul şi încărcătura sa rămân în condiţii bune”, se precizează într-un anunţ făcut de SpaceX pe Twitter imediat după luarea deciziei.

Pe de altă parte, SpaceX nu va încerca o nouă lansare vineri. Motivul este că se aşteaptă la condiţii meteorologice nefavorabile în zona de recuperare, a indicat ulterior un nou mesaj trimis pe Twitter, scrie Agerpres.

Zona de recuperare se află în Atlantic, în largul coastelor Floridei, unde prima treaptă a rachetei Flacon 9 urmează să amerizeze, în mod automat, pe o barjă-dronă aflată pe apă.

Recuperarea primei trepte a rachetelor Falcon 9 reprezintă o parte cheie din strategia SpaceX de a reduce costurile enorme ale lansărilor pe orbită.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 ce urmează să fie lansată a mai fost deja folosită în două misiuni în cursul acestui an - a lansat misiunea Demo-2 cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru NASA în luna mai şi apoi, în iulie, a transportat pe orbită satelitul militar sud-coreean ANASIS-II.

Anul acesta, compania SpaceX a lansat 16 misiuni.

„Starlink 12”, misiunea amânată joi, este cea de-a 13-a misiune de plasare pe orbită a microsateliţilor Starlink, în cadrul programului de creare a constelaţiei, ce a început anul trecut.

Până la ora actuală, SpaceX a lansat peste 700 de microsateliţi Starlink pe orbită.

În prima etapă a programului Starlink, SpaceX urmează să plaseze pe orbită 1.400 de sateliţi pentru oferirea serviciilor de acces la internet rapid de bandă largă.