Când revin restricțiile în România? Alexandru Rafila evocă scenariul de groază

Când revin restricțiile în România? Alexandru Rafila evocă scenariul de groazăsursa foto. EVZ

Președintele Societății Române de Microbiologie a avertizat cu privire la supraaglomerarea secțiilor de ATI, situație în care trebuie luat în calcul scenariul unor noi restricții.

Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a atras atenția asupra unei mai mari ocupări a paturilor de la secțiile de terapie intensive, în contextul epidemiei de noul coronavirus în țara noastră.

Creșterea gradului de ocupare a paturilor de la ATI nu este legată în niciun fel de începerea anului școlar.

„Această creştere nu este legată în niciun fel de inceputul anului scolar. Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţenii din concedii”, a explicat Alexandru Rafila pentru  Europa FM.

Despre posibilitatea scenariului de care se tem mulți români, adică reintroducerea măsurilor de restricții în țara noastră, președintele Societății Române de Microbiologie a afirmat:

„În momentul în care 80% din paturile de la terapie intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”.

Reprezentantul României la OMS spune că este important de văzut dacă numărul mare raportat miercuri este un trend sau o întâmplare.

„Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important. Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu”, mai susține reprezentantul României la OMS.

Miercuri a fost înregistrat un nou record negativ de infecții cu coronavirus. Au fost raportate 1.713 cazuri, cu peste 200 de cazuri mai mult decât precedentul record de pe 27 august, când au fost raportate 1.504 cazuri noi, scrie Digi 24.

Peste 30 de milioane de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 au fost înregistrate oficial în întreaga lume.

Mai precis, cel puțin 30.000.062 de cazuri, din care 943.086 sunt decese. Statele Unite, grav lovite de pandemia Covid-19, au înregistrat aproximativ 200.000 de decese.

Joi, Organizația Mondială a Sănătăți și-a exprimat îngrijorarea față de nivelul „alarmant” de contagiune din Europa.

„Cifrele din septembrie ar trebui să servească drept alarmă pentru noi toți” din întreaga Europă, unde numărul de cazuri noi este acum mai mare decât cele înregistrate în martie și aprilie, a declarat de la Copenhaga directorul filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge.

Ritmul progresiei numărului de cazuri noi a crescut brusc în Marea Britanie în ultimele șapte zile (+ 39%), precum și în Franța (+ 19%).

Ne puteți urmări și pe Google News