Situație explozivă la hotarele României. SUA și Rusia, înfruntare în Marea Neagră!

Situație explozivă la hotarele României. SUA și Rusia, înfruntare în Marea Neagră!

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că avioane de bombardament americane de tipul B-52 au efectuat un zbor deasupra Mării Negre și că avioane rusești de luptă le-au îndepărtat de spațiul aerian rusesc.

Potrivit publicației în limba turcă Haberler, în timp ce toată lumea urmărea cu interes întâlnirea dintre președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, care avea loc în stațiunea Soci aflată pe litoralul rusesc al Mării Negre, trei avioane strategice americane de bombardament B-52 au survolat Marea Neagră.

În declarația Ministerului Apărării din Rusia se arată că după ce avioanele americane au fost identificate de către sisteme de radar, două avioane rusești de luptă de tipul SU-27 și două de tipul SU-30 au decolat din Zona Militară de Sud.

Cele trei bombardiere americane, identificate în largul Crimeii, au fost îndepărtate de avioanele de luptă rusești. Ministerul Apărării din Rusia informează că avioanele au decolat din Anglia, au ajuns deasupra Mării Negre prin Ucraina, s-au apropiat de spațiul aerian al Turciei, apoi s-au îndepărtat din zonă survolând România.

Dispută navală la Marea Neagră?

Marți, agenția de presă rusă RIA Novosti a preluat un comunicat de presă al Flotei a 6-a a SUA, potrivit căruia distrugătorul USS Roosevelt se îndreaptă spre Marea Neagră.

“Pe 15 septembrie 2020, distrugătorul purtător de rachete Roosevelt din clasa Arleigh Burke a început să navigheze spre nord în Marea Neagră, pentru desfășurarea de operațiuni comune de asigurare a securității maritime cu aliații și partenerii NATO din regiune”, se arată în comunicatul de presă. Este pentru a șasea oară de la începutul anului 2020, când o navă din cadrul Forțelor Navale ale SUA intră în Marea Neagră.

Anterior, în luna iulie, în Marea Neagră s-a aflat distrugătorul american Porter, care a participat la exercițiul comun cu Ucraina Sea Breeze-2020”.

De la începutul anului 2020, în Marea Neagră s-au aflat distrugătoarele americane Ross și Porter, din aceeași clasă cu distrugătorul Roosevelt, precum și nava de desant Oak Hill. Distrugătorul Ross a intrat în Marea Neagră pe 23 februarie, distrugătorul Porter pe 13 aprilie, 17 iunie și 19 iulie, iar nava de desant Oak Hill pe 18 iunie.

Spre comparație, trebuie spus faptul că, în anul 2019, nave de luptă ale NATO au intrat în Marea Neagră de 13 ori, arată o analiză

Conform Convenției internaționale de la Montreux din anul 1936, navele de luptă ale statelor neriverane Mării Negre au dreptul să se afle în acvatoriul acestei mări timp de maximum 21 de zile.

La intrarea distrugătorului Roosevelt  în Marea Neagră, este probabil ca forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) să înceapă monitorizarea activităților desfășurate de acesta în regiune. De asemenea, este foarte posibil ca FRMN să organizeze și să desfășoare o serie de activități de pregătire pentru luptă, pe fondul prezenței navei americane în Marea Neagră.

Este de remarcat faptul că distrugătorul american se va afla în Marea Neagră în timpul exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020, planificat în Federația Rusă, în perioada 21-26 septembrie. O parte dintre activitățile din cadrul acestuia se vor desfășura în acvatoriul Mării Negre.

Nu ar fi exclus ca, în contrapartidă, Federația Rusă să aducă în Marea Neagră, pentru participarea la manevrele navale, distrugătorul Viceamiral Kulakov al Flotei de Nord, aflat în Marea Mediterană, informează defenseromania.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News