Arafat a spus-o clar! Se poate refuza dreptul la vot. „Poate să ia decizia cel care...”

Arafat a spus-o clar! Se poate refuza dreptul la vot. „Poate să ia decizia cel care...”

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat luni că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

„Eu, din ce am înţeles, da, va putea să obţină o mască (alegătorul care nu are - n.r.), dar recomandarea, totuşi, este ca alegătorii să vină cu mască”, a spus Arafat la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pix de acasă pentru a putea semna, el a replicat că este de preferat, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.

„Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa, ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci, este foarte bine”, a arătat şeful DSU.

Raed Arafat a arătat că masca va trebui dată jos în incinta secţiei de votare, pentru confirmarea identităţii alegătorului.

„În mod normal, pentru verificare, va fi dată masca, să se vadă, după care va fi pusă înapoi. Cam ăsta este modul în care se va lucra. Normal că trebuie să fie văzută faţa persoanei care votează”, a spus el.

În ce priveşte persoanele care refuză să poarte mască în secţia de votare sau să o îndepărteze, în vederea confirmării identităţii, Arafat a declarat că în astfel de situaţii, este posibil ca membrii comisiei de votare să îi refuze accesul.

„Acestea sunt situaţii ipotetice. Poate să ia decizia cel care este în comisia de vot, care este în secţia respectivă. Dacă persoana nu vrea să poarte mască, în mod normal nu i se permite să intre în secţia de votare. Este o regulă, stabilită prin ordin de ministru, prin acte normative. (...) Cine nu vrea să respecte regulile - este posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea”, a precizat secretarul de stat.

Arafat a menţionat că persoanele care vor număra buletinele de vot provenite de la persoane infectate sau cu suspiciune de infectare vor fi protejate. De asemenea, numărătoarea se va realiza separat.

Totodată, urna mobilă va ajunge în primul rând la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu.

„Urna poate fi solicitată - bineînţeles, în limita legii - şi de către persoanele care nu sunt afectate de COVID. A fost declarat şi în cadrul şedinţei de guvern de către domnul prim-ministru: prima dată, urna va fi planificată la cei care nu au probleme cu COVID şi, după asta, la sfârşit, va merge la cei care sunt carantinaţi, izolaţi la domiciliu sau, bineînţeles, în spital”, a mai precizat Arafat.

Secretarul de stat a arătat că luni a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.