Scaunul Monicăi Anisie atârnă de un fir de păr! I se cere demisia din toate părțile. Cum răspunde premierul

Scaunul Monicăi Anisie atârnă de un fir de păr! I se cere demisia din toate părțile. Cum răspunde premierul

Demisia ministrului Educației, Monica Anisie, în urma gestionării defectuoase a debutului noului an școlar și a haosului de la minister, este cerută la unison de mai multe voci ale spectrului politic, de la PSD la PLUS, dar și de artiști precum Tudor Chirilă.

Liderul PLUS a lansat, sâmbătă, pe contul personal de Fcaebook, un dur atac la adresa actualului ministru. Dacian Cioloș afirmă că Monica Anisie ar trebui să demisioneze de urgenţă de la minister, pentru că instituţia pe care o conduce nu ştie ce vrea, iar în preziua redeschiderii şcolilor este haos. „Am mai văzut acest scenariu: politicieni incompetenţi care cred că lumea se va prăbuşi fără ei se agaţă de scaune cu disperare”, a scris Dacian Cioloș făcând o aluzie precisă la lipsa de reacție a ministrului liberal.

„Ministerul Educaţiei nu ştie ce vrea, dar ştie că vrea să se facă aşa cum vrea el. După şase luni de pandemie, iar «ne-a prins iarna pe nepregătite», iar ne irită cetăţenii cu pretenţiile lor permanente şi scoatem încă o dată din pălărie soluţia magică a oricărui funcţionar depăşit de situaţie: să trimitem lumea după o altă adeverinţă, să umplem ţara de cozi şi dosare cu şină”, a scris Dacian Cioloş sâmbătă pe Facebook.

Cum răspunde Orban?

Preşedintele PLUS a mai spus că Guvernul este incompetent în chestiunea deschiderii şcolilor. În replică, premierul i-a reamintit lui că în urmă cu o săptămână cerea Guvernului să nu politizeze subiectul privind începerea anului școlar.  Acesta a adăugat că Monica Anisie a fost secretar de stat în Ministerul Educației în perioada Cabinetului Cioloș și l-a întrebat pe fostul prim-ministru tehnocrat de ce acum nu mai este bună ca ministru, când nu mai face parte din aceeași formă de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, PSD i-a cerut, duminică, premierului Ludovic Orban să o demită pe Anisie din funcția de ministru al Educaţiei şi Cercetării, a anunţat duminică preşedintele Consiliului Naţional al social-democraților, Vasile Dîncu, potrivit Agerpres. Acesta spune că anul şcolar începe sub semnul incertitudinii şi al unei "execrabile" comunicări publice, iar autorităţile sunt doar reactive, neavând un plan strategic.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei a anunţat, în 15 iulie, lansarea ghidurilor metodologice pentru pregătirea modului de desfăşurare a noului an şcolar, însă la nici o săptămână de la prezentarea lor s-a explicat că acestea sunt pur "orientative", nefiind aprobate prin ordin de ministru, deci nici obligatorii.

El a adăugat că vineri, 11 septembrie, şcolarii şi părinţii au aflat că adeverinţele pentru (re)intrare în colectivitate nu sunt obligatorii decât la intrarea într-un nou ciclu, însă directorii unităţilor de învăţământ le ceruseră imperativ acest document.

Lipsă de viziune

Dâncu a precizat că acestea sunt "doar câteva dintre bâjbâielile şi lipsa de coordonare în comunicare" a celor care trebuie să asigure în această toamnă siguranţa sanitară şi procesul de educaţie din România.

Acesta a vorbit şi despre anunţul ministrului Educaţiei din luna august privind demararea achiziţiei a 250.000 de tablete, deşi, susţine el, ministrul ştia încă de la începutul lunii mai că pentru a putea face şcoală pe dispozitive în România ar fi nevoie de aproximativ 900.000 de dispozitive.

Și din lumea showbiz-ului sunt voci care îi pretind Monicăi Anisie să facă pasul înapoi, printre acestea fiind și muzicianul Tudor Chirilă, care a relatat, duminică, un episod cu o fetiță în care aceasta i-a povestit cum se simte, de la firul ierbii, începerea noului an școlar. În postarea sa, Chirilă a explicat pe larg de ce consideră că Anisie este inadecvată pentru funcție și ar fi normal de așteptat să demisionze.