China vaccinează în orb peste 100.000 de persoane
- Tudor Borcea
- 13 septembrie 2020, 12:42
În timp ce cursa mondială pentru descoperirea unui vaccin împotriva Covid-19 se află la apogeu, China vrea s-o ia pe scurtătură pentru a ajunge în vârf, cu riscul să-și pună în pericol proprii cetățeni.
Sinopharm, compania de stat care dezvoltă două dintre principalele vaccinuri chinezești împotriva virusului SARS-CoV-2, a informat luna aceasta că a vaccinat deja peste o sută de mii de persoane chiar înainte de finalizarea studiilor clinice, relatează Vox.
Este vorba, de fapt, de trei vaccinuri experimentale, aflate încă în faza 3 a studiilor clinice, care au fost aprobate de Beijing pentru utilizare de urgență la nivel național, lansate în iulie.
Dintre aceste vaccinuri, două sunt dezvoltate de China National Biotec Group Co., o filială a Sinopharm, și unul de Sinovac, o companie chineză de biofarmaceutice.
Aceasta din urmă a declarat că 90% dintre angajații companiei, precum și rudele lor - aproximativ 3.000 de persoane - au fost, de asemenea, vaccinați, adaugă media americană.
Vaccinarea în masă a peste 100.000 de persoane a fost efectuată discret. Abia la sfârșitul lunii august aceste vaccinări, ca parte a programului național de urgență au fost făcute publice, la mai mult de o lună de la lansare.
Injecțiile au fost administrate persoanelor care își desfășoară activitatea în medii cu risc crescut, precum personalului medical, oficialilor vamali, diplomaților și personalului din industria serviciilor.
Este o reală asumare de riscuri din partea Beijingului, care dorește, ca și Rusia cu vaccinul său „Sputnik V”, să câștige cursa vaccinurilor împotriva noului coronavirus.
Cu toate acestea, acest demers poate fi periculos și injectarea unui vaccin care nu a fost încă dovedit pe deplin viabil în faza a treia a studiilor clinice poate avea consecințe grave.
Miza acestei a treia faze, etapa finală a testelor pentru un vaccin, constă în identificarea efectelor secundare pe care este posibil ca cele două faze anterioare să nu le fi detectat, stabilirea echilibrului beneficiu-risc al vaccinului, precum și definirea măsurilor de precauție pentru modul de folosire.
Această fază de s-a dovedit a fi esențială acum doar câteva zile. Un pacient a reacționat prost la vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca, aflat în faza a treia a studiilor.
La 8 septembrie, laboratorul a întrerupt testarea vaccinului, cu toate că a fost anunțat drept unul dintre cele mai promițătoare în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.
Până în prezent, guvernul chinez și Sinopharm nu au raportat niciun caz de persoane care să fi avut efecte secundare după injectarea acestor vaccinuri experimentale. În plus, nici una dintre ele nu a fost infectată cu coronavirus după vaccinare.