Pentru profesori, purtarea permanentă a măștii în clasă poate fi periculoasă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pentru profesori, purtarea permanentă a măștii în clasă poate fi periculoasă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Cei din jurul tău, partenerul, au atitudini pe care nu le înţelegi. Totuşi, nu-i condamna şi treci mai departe. Nu ridica tu primul piatra! În weekend zvonurile te surprind şi te enervează.

 

12,13 septembrie

 

Pentru profesori, purtarea permanentă a măștii în clasă poate fi periculoasă. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 12 septembrie s-au născut Henry Hudson, Jesse Owens, Maurice Chevalier, Ian Holm, Jordan Gatling, Angela Moldovan, Aurel Ionescu, Constantin Ionescu Mihăileşti, Gheorghe Longinescu, Ion Agârbiceanu. Pe 13 septembrie s-au născut Claudette Colbert, Jacqueline Bisset, John Pershing, Milton S. Hershey, Sergiu Al-George, Bela Karoly, Sofia Vicoveanca, Edgar Papu.

În calendarul creştin ortodox, sâmbătă 12 septembrie, sunt Sfinţii: Avtonom, Macedonie şi Teodul. Duminică, 13 septembrie este Înainteprăznuirea Înălţării Sf. Cruci. Corneliu Sutaşul şi Ciprian din Cartagina. Ioan de la Prislop. Sf. MC. Din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian.

Nimic, în „Kalendar”, pe 12 septembrie.

Tradiţional, în "Kalendar", pe 13 septembrie este Ziua Ursului, fiind ultima zi din an dedicată acestui animal de temut. Vremea se răceşte şi în curând ursul trece în starea de hibernare, atât de invidiată de oamenii neoliticului care trebuiau să se lupte în continuare cu iarna nemiloasă şi fiarele flămânde.

Interdicţiile sunt numeroase şi pedepsele severe pentru nerespectarea lor. Amintim că nici vacile nu se mulg, iar după ce Soarele trece de amiază este strict interzisă munca de orice fel.

E uşor de respectat interdicţia străbună, este doar weekend!

”Evenimentul Zilei” din 12 septembrie 490, înainte de Hristos, a fost câștigarea, de către atenieni, a bătăliei de la Maraton purtată contra invadatorilor persani, mult mai numeroși. Strategul Miltiades cel Tânăr a fost autorul planului de bătaie victorios. Sursă ”Book of Days”, pagina 453.

Cum s-a facut ulterior echivalanța zilelor, cum s-a stabilit ziua victoriei de la Maraton, în calendarul iulian și apoi gregorian?

Simplu, prin astrologie. În general se obțin datele istorice, retroactiv, prin conjunctura și aspectele astrologice, din descrierile respective. De exemplu, în cazul bătăliei de la Maraton se știe că a avut loc cu șase zile înainte de Luna plină, în ceea ce astăzi considerăm luna septembrie. Deoarece spartanii plecau la război doar pe Lună plină și au ajuns la Maraton după ce s-a sfârșit bătălia, doar ca să sărbătorească cu atenienii victoria. Alte date se stabilesc și cu mai mare precizie pentru că scribul, autorul cronicii antice, menționa, uneori, în ce grad din zodiac se afla Soarele. Așa se pot face echivalențele, destul de precis, între diverse sisteme de măsurare a timpului, calendare.