NATO încearcă să medieze între Grecia și Turcia? Se mai poate aplana conflictul?

NATO încearcă să medieze între Grecia și Turcia? Se mai poate aplana conflictul?

Presa greacă urmărește cu mare atenție discuțiile din cadrul NATO cu privire la conflictul din Mediterana de est. Iată ce scrie site-ul Kathimerini!

"Toate evoluţiile cu privire la aşa-numitul "mecanism de împiedicare a confruntărilor", pe care şeful Alianţei Nord-Atlantice încearcă să-l creeze, sunt lăsate în seama întâlnirii a reprezentanţilor militari ai Greciei şi Turciei cu secretariatul general al NATO, unde vor fi depuse şi observaţiile la propunerile în acest sens transmise de secretarul general Jens Stoltenberg. De la Atena se dă în mod clar de înţeles că această întâlnire nu reprezintă un "dialog tehnic" între Grecia şi Turcia şi se precizează că "partea greacă va depune observaţiile sale", fără a se face referire nicăieri la o întâlnire între cei doi reprezentanţi.

Ieri, în timpul şedinţei Consiliului Nord-Atlantic, având ca a doua temă pe ordinea de zi Mediterana de Est, partea greacă a încercat, potrivit unor informaţii, să pună problema acţiunilor ilegale ale Turciei într-un context mai larg de destabilizare a bazinului mediteranean şi al rolului pe care Turcia îl joacă în acest sens. Potrivit aceloraşi informaţii, reprezentantul permanent al Greciei, Spyros Lambridis, a susţinut că nTurcia este o țară care cooperează cu Rusia și Iranul în Orientul Mijlociu, subminând unitatea și securitatea NATO, și care protejează organizații teroriste în țări precum Siria. Partea greacă a dat şi exemple, cum ar fi decizia Ankarei de a achiziţiona rachete S-400 rusești. Comportamentul Turciei, a subliniat dl Lampridis, demonstrat şi de confruntarea actuală cu Grecia și de retorica lui Erdogan, este contrar articolului 1 din Tratatul NATO, care impune membrilor Alianței să rezolve orice dispută internațională în care sunt implicate prin „mijloace pașnice” și să se abțină în relațiile lor internaționale de la „amenințări sau utilizarea forței”.

Reprezentantul permanent al Greciei la NATO a prezentat, de asemenea, condițiile de dialog stabilite de Atena, pentru ca acest dialog să fie unul durabil și nu unul de mântuială. El a subliniat mai ales că este imperativă retragerea imediată a tuturor navelor turcești, inclusiv a lui „Oruc Reis”, din zona platoului continental grecesc. Totodată, a precizat că Grecia rămâne mereu pregătită pentru dialog, pe baza dreptului internațional, fără amenințări și șantaj din partea Turciei.

Potrivit acelorași informații, omologul său turc a încercat să arunce responsabilitatea pentru actuala criză pe seama Ciprului din cauza exercitării drepturilor sale suverane. În același timp, oficialul turc a insistat că Turcia nu acționează ilegal și că pur și simplu încearcă să își consolideze drepturile care i se cuvin. În cele din urmă, el a cerut să existe un dialog fără condiţii cu Grecia cu privire la problemele rămase deschise între cele două părți şi a acuzat Atena că a torpilat orice inițiativă în această direcție.

În intervenţia sa, noul Reprezentant Permanent al Germaniei a încercat să fie echidistant şi a evidenţiat importanţa efortului de mediere depus de guvernul său, fără însă a intra în detalii asupra inițiativei cancelarului Angela Merkel. Reprezentanții SUA, Italiei și Spaniei au încercat, la rândul lor, să convingă cele două părți să vină la masa negocierilor, subliniind în același timp importanța respectării articolului 1 din Tratatul de la Washington (Carta NATO). Oficiali de la Atena au transmis că discuţia de ieri din cadrul NAC a avut loc la cererea Greciei, cu scopul ca statele-membre NATO să fie informate în detaliu cu privire la acţiunile ilegale şi provocatoare ale unui membru al Alianţei împotriva a înseşi siguranţei şi coeziunii Alianţei.

Traducerea:Rador

Ne puteți urmări și pe Google News