Părinții vor avea parte de noi zile libere plătite! Cine poate beneficia de ele

Părinții vor avea parte de noi zile libere plătite! Cine poate beneficia de ele

Ministerul Muncii a emis un proiect de ordin care completează cadrul legal al zilelor libere acordate părinților în cazul închiderii școlilor din cauza coronavirusului, măsură stabilită, la sfârșit de august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020.

Sunt până la acest moment 6.116 unități de învățământ în care se aplică scenariul verde, 2.711 în scenariul galben și 101 unități de învățământ cu scenariul roșu, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. Cursurile vor începe online în 24 de unități de învățământ din București, potrivit hotărârii Comitetului Pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără 15 școli gimnaziale, 3 grădinițe, 2 colegii, 2 școli speciale, un liceu particular și o școală postliceală.

Guvernul a stabilit, la sfârșitul lui august, că părinții ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus vor primi zile libere plătite. Concret, proiectul de ordin conține modelul cererii și a declarației pe propria răspundere pe care vor trebui să le completeze părinții care vor să beneficieze de zile libere, dacă se închid școlile din cauza epidemiei de coronavirus.

După cum apare în OUG nr. 147/2020, “[s]e acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor, în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

În aceste cazuri, același act normativ prevede că un părinte al unui copil care nu mai poate merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus va primi o plată în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Aceste zile libere plătite se vor acorda părinților care:

  • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

În esență, OUG 147/2020 stabilește zile libere plătite pentru părinți în situația închiderii școlilor din cauza COVID-19, în timp ce Legea nr. 19/2020, în baza căreia s-au acordat zile libere plătite până la finele anului școlar 2019-2020, stabilește că părinții au dreptul la zile libere plătite ori de câte ori se închid școlile, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că situaţia în privinţa şcolilor este una dinamică şi a arătat că vor exista foarte multe situaţii în care unul dintre părinţi va avea dreptul la 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii care vor învăţa online. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat că toate procedurile sunt puse la punct.

"Am gestionat acest proces şi pe finalul anului şcolar trecut. Avem deja o practică în acest sens şi ne pregătim pentru situaţiile care ar putea apărea. Nu ni le dorim, dar ne pregătim. (...) Este dinamică, dar este în baza Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va declanşa în ceea ce ne priveşte tot mecanismul de plată pentru părinte", a spus Violeta Alexandru.

Cum pot lua părinții bani de la stat

Ministrul s-a referit şi la plăţile făcute pentru părinţii care au avut zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei. “Am făcut plăţi pentru părinţii care se aflau în zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada a pandemiei de peste 78 milioane de lei pentru această măsură apelând un număr de peste 60.000 de salariaţi”, a transmis Violeta Alexandru.

Ea a mai declarat că au fost făcute plăţi de peste 600 de milioane de lei pentru măsura care vizează acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial. “Trebuie să precizez aici faptul că prin comparaţie cu măsura şomajului tehnic cea vizând acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial are anumite particularităţi de unde şi nevoia de a sublinia câteva lucruri pentru angajatori”, a mai afirmat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a reamintit că documentele trebuie depuse până în data de 25 a fiecărei luni.  “Se pot depune documentele cerere a declaraţiei până în data de 25 ale lunii când trebuie să îşi plătească contribuţiile. Spre deosebire de şomajul tehnic măsura constând în 41,5 se aplică pe bază de rambursare, adică domniile lor trebuie să facă plata înainte inclusiv a contribuţiilor şi să facă această dovadă către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Nu înseamnă că trebuie să aştepte până în data de 25, se pot încărca toate documentele şi eventual dacă decid să îţi plătească contribuţiile în ultima zi dovada plăţii acestor contribuţii se poate încărca ultima”, a explicat ministrul Muncii. Violeta Alexandru a mai precizat că sunt multe cereri incomplete depuse de angajator, relatează România TV.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News