Brexit. Londra avertizează UE: Fiți realiști ca să reluăm negocierile

Brexit. Londra avertizează UE: Fiți realiști ca să reluăm negocierile sursa: arhivă EVZ

Dar europenii au reacționat puternic, estimând că Marea Britanie trebuie să-și respecte angajamentele. „Tot ce a fost semnat în trecut trebuie respectat”, a insistat negociatorul european Michel Barnier.

Marea Britanie a cerut Uniunii Europene să dea dovadă de mai mult „realism” pentru reluarea, marți, a negocierilor dificile privind relația lor post-Brexit, afirmând, de asemenea, că își va accelera pregătirile pentru un „no-deal”.

Tensiunile cresc din nou între Londra și Bruxelles pe măsură ce se apropie sfârșitul perioadei de tranziție în timpul căreia normele europene se aplică pe pământ britanic, la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce negocierile privind ajungerea la un acord de liber schimb rămân în impas.

„UE trebuie să fie mai realistă cu privire la statutul nostru de țară independentă”, a declarat negociatorul britanic David Frost, potrivit căruia Londra „nu-și mai poate permite să se oprească asupra acelorași lucruri”, după „șase luni de dialog”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani de la un referendum important care a marcat sfârșitul a aproape 50 de ani de aderare la Uniunea Europeană.

Dar rămâne guvernată de reglementările europene până la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce cele două părți încearcă să încheie un acord de liber schimb.

În timp ce negocierile se împiedică în special în ceea ce privesc pescuitul și condițiile de concurență loială, zilele sunt numărate, Bruxelles evocând necesitatea unui acord până la sfârșitul lunii octombrie care să permită o ratificare europeană la timp.

În comunicatul său de presă, negociatorul britanic a spus că dorește să transmită marți un „mesaj clar” omologului său european, Michel Barnier: „Trebuie să progresăm săptămâna aceasta dacă vrem să ajungem la un acord la timp”.

Dacă nu se găsește un compromis în „timpul foarte limitat disponibil pentru noi, atunci vom avea condiții comerciale similare cu cele pe care le are UE cu Australia”, a spus Frost, avertizând că Marea Britanie „și-a accelerat pregătirile” în această direcție „pentru sfârșitul anului”.

Premierul britanic Boris Johnson amenințase deja la începutul zilei că va trânti ușa negocierilor, întărind temerile unui „no-deal” potențial distructiv pentru economie.