Schimbări majore la Cadastru! Iohannis tocmai a promulgat legea
- Antonia Hendrik
- 7 septembrie 2020, 18:03
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 septembrie, decretul privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.
Președintele României, Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliară și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (PL-x 461/14.10.2019), potrivti site-ului oficial al președinției României.
Alte decrete semnate de preşedintele Iohannis:
– Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic (PL-x 356/10.06.2020);
– Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov a doamnei M. C. – pensionare.
– Decret pentru promulgarea Legii privind statutul personalului feroviar (PL-x 37/01.02.2017);
Potrivit legii promulgate de preşedinteşe Iohannis, „pot să efectueze înregistrarea avizelor de înscriere şi să certifice căutările în Registru doar operatorii de drept, operatorii autorizaţi, agenţii împuterniciţi ai acestora şi Corpul Operatorilor, în condiţiile prevăzute în prezenta lege”.
„Sunt operatori de drept autorităţile desemnate în acest sens prin acte normative cu putere de lege, exclusiv pentru creanţele fiscale şi alte creanţe ale statului. (...) Operatorii sunt constituiţi într-o asociaţie profesională denumită Corpul Operatorilor Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară, persoană privată de utilitate publică, care să le reprezinte interesele în raporturile cu Autoritatea de Supraveghere şi cu terţele persoane. Toţi operatorii autorizaţi de Autoritatea de Supraveghere precum şi operatorii de drept fac parte din Corpul Operatorilor Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară de la data autorizării, respectiv, de la data intrării în vigoare a actului normativ care le conferă această calitate, după caz. Înregistrarea formularelor de aviz de înscriere care presupun verificarea documentelor care stau la baza înscrierii se va efectua, în mod exclusiv şi gratuit, de către Corpul Operatorilor”, se arată în lege.
Ce taxă trebuie achitată de către operatori
Actul normativ precizează că, pentru obţinerea autorizaţiei şi pentru fiecare reautorizare, operatorii achită o taxă în cuantum de 2.000 lei. De asemenea, operatorii achită, la autorizare şi la fiecare reautorizare, o taxă în cuantum de 100 lei pentru fiecare birou teritorial înfiinţat de către operator sau deservit de un agent împuternicit de către acesta pentru a opera direct în Registru.
Legea mai prevede că Autoritatea de Supraveghere poate aplica operatorilor sau birourilor teritoriale proprii ori agenţilor împuterniciţi ai acestora o serie de sancţiuni dacă încalcă obligaţiile stabilite.
Printre sancţiuni se numără avertisment scris, suspendarea autorizării şi a dreptului de a efectua înscrieri în Registru pe o durată de la 10 zile la şase luni, revocarea autorizării, notează Agerpres.