Doliu în lumea filmului. Operele sale au marcat generații întregi

Doliu în lumea filmului. Operele sale au marcat generații întregi

Regizorul ceh Jiri Menzel, unul dintre reprezentanţii „Noului Val” din cinematografia cehoslovacă a anilor 1960, a decedat la Praga la vârsta de 82 de ani, potrivit agenţiei de presă CTK, citată de DPA.

Jiri Menzel s-a stins din viaţă sâmbătă, înconjurat de familie, a anunţat pe Facebook soţia cineastului, Olga.

Regizorul ceh a fost recompensat cu Oscar la categoria „cel mai bun film strain” pentru comedia din 1967 „Closely Watched Trains”.

El a semnat şi scenariul acelui film alături de scriitorul ceh Bohumil Hrabal, un mai vechi colaborator al cineastului, al cărui roman stă la baza peliculei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jiri Menzel a fost apreciat pentru „comediile sale dulci-amărui şi filosofice, care se inspiră în mare parte din literatura modernă cehă”, potrivit Academiei de Film Americane.

Născut în Praga pe 23 februarie 1938, Jiri Menzel a fost fiul unui scriitor de cărţi pentru copii. A deprins arta cinematografică la Facultatea de Film şi Televiziune din cadrul Academiei de Arte Interpretative din Praga.

A apărut foarte rar în public după ce a fost diagnosticat cu o boală gravă în 2017.

Menzel, un membru al Noului val ceh, a devenit celebru pe plan internațional în 1967, când primul său film de lung metraj, Trenuri bine păzite, a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Controversatul film Ciocârliile pe sârmă a fost filmat în 1969, dar a fost inițial interzis de către guvernul Cehoslovaciei. El a fost difuzat în cele din urmă abia în 1990, după căderea regimului comunist. Filmul a obținut Ursul de Aur la cel de-al 40-lea Festival Internațional de Film de la Berlin.

Menzel a fost nominalizat din nou la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, cu comedia neagră Sătucul meu. În 1987 a fost membru al juriului la cel de-al 37-lea Festival Internațional de Film de la Berlin. În 1989 a fost membru al juriului la cel de-al 16-lea Festival Internațional de Film de la Moscova. În 1995 a fost membru al juriului la cel de-al 19-lea Festival Internațional de Film de la Moscova. A fost distins cu Premiul IIFA pentru întreaga carieră în noiembrie 2013.