EVZ TV. Raluca Turcan: „Foarte mulți elevi vor învăța, încă de la început, în Codul galben”

EVZ TV. Raluca Turcan: „Foarte mulți elevi vor învăța, încă de la început, în Codul galben”

Vicepremierul Raluca Turcan a fost invitata emisiunii „Întrebări Esențiale", de pe EVZ TV, realizată de jurnalistul Dan Marinescu.

Autoritățile guvernamentale nu au luat încă o decizie cu privire la începerea școlilor sau despre cum se vor desfășura cursurile, iar acest lucru o spune cu subiect și predica Raluca Turcan, vicepremier în Guvernul României.

În prezent, susține Turcan, factorii de decizie fac evaluari de impact despre ce va însemna începerea școlilor asupra ratei de răspândire a noului coronavirus. De asemenea, mai spune Raluca Turcan, foarte mulți elevi vor învăța, încă de la început, în Codul galben, ceea ce înseamnă și învățământ online.

„Se fac două tipuri de evaluări, una de Institutul Național de Sănătate Publică și DSP și se stabilește gradul de extindere al pandemiei. O altă evaluare este făcută în interiorul școlilor, prin intermediul consiliilor de administrație și se verifică pentru elevii din clasele a V, Vl, Vll, lX, X, și a Xl care sunt condițiile de distanțare fizică care pot fi adoptate pentru a se vedea dacă se pot încadra în scenariul galben. Iar pentru elevii din clasele a Xll, a Vlll și pentru cei din învățământul primar, se pregătesc măsurile de distanțare fizică, de separare și de protecție, astfel încât până în data de 10 septembrie fiecare să își exprime opțiunea pentru cum va începe școala”, a spus Turcan.

Potrivit vicepremierului, este foarte greu de spus acum dacă școala va începe cu prezența fizică a elevilor în bănci și asta pentru că situația epidemiologică este diferită de la o zi la alta, fără a da semne de reducere a numărului cazurilor de infecție.

„Degeaba vorbim despre situația epidemiologică de la 15 august, și asta pentru că situația de la 14 septembrie poate fi diferită. De aceea școlile au în mare idee despre cum vor începe, și de asemenea ce condiții trebuie să respecte, mai ales că ordinul comun care a fost semnat luni, a fost în dezbatere publică destul de mult timp.

Practic în data de 10 septembrie se comasează cele două evaluări din școală și de la nivel comunitar privind infecția. Și atunci se alege scenariul cel mai sigur pentru copii”, a mai adăugat vicepremierul.

În ultimele trei luni ale anului școlar 2019-2020, elevii au învățat de acasă, prin intermediul sistemelor online. Acest lucru i-a surprins cu garda jos pe profesori dar și pe cei care administrează școala românească, cu tot feluri de lipsuri. De la lipsa tabletelor, la lipsa de instruire a dascălilor, la lipsa semnalului de internet sau mai mult, la lipsa unei metodologii de predare online, toate acestea au trebuit reparate din mers.

„În privința achiziționării de tablete am prezentat progresele făcute și cea mai mare realizare este decontarea achiziționării acestora în valoare de 500 de mii de euro. Din cele peste 5.000 de clădiri cu destinație educațională, aproximativ 3.000 vor fi dotate cu fibră optică și furnizorii au pus umărul să crească acoperirea cu rețea”, a mai spus vicepremierul, la emisiunea ”Întrebări esențiale”.

Ne puteți urmări și pe Google News