E război în NATO! Grecia îl contrazice pe Stoltenberg. Erdogan sfidează în continuare
- Mihaela Dan
- 4 septembrie 2020, 07:57
Atena a dezminţit, joi seară, discuţiile cu Ankara pentru detensionarea situaţiei din Mediterana de Est, după un mesaj pe Twitter al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susţinând contrariul, scrie AFP.
„Informaţiile care au fost dezvăluite cu privire la presupuse discuţii tehnice cu NATO nu corespund realităţii”, a afirmat joi seară Ministerul grec de Externe într-un comunicat.
Potrivit mesajului pe Twitter al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Grecia şi Turcia, membre ale Alianţei, „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a preveni orice nou incident în Mediterana de Est, unde un vas turc de cercetări seismice însoţit de nave de război se află în apele teritoriale greceşti de la 10 august.
„Am reţinut intenţia secretarului general al NATO de a acţiona pentru a pune în aplicare mecanisme de detensionare militară. Cu toate acestea, detensionarea militară va avea loc numai odată cu retragerea imediată a tuturor navelor turce de pe platoul continental grec”, a adăugat diplomaţia de la Atena.
De la 10 august, Ankara a desfăşurat nava de cercetare seismică Oruc Reis însoţită de forţe navale pentru a proceda la explorări în largul insulei greceşti Kastellorizo, la 2 kilometri de coastele turceşti, într-o zonă bogată în hidrocarburi.
La sfârşitul lui august, tensiunea a crescut mai mult între Turcia şi Grecia, care au efectuat manevre militare rivale, prima cu Statele Unite, apoi cu Rusia, iar a doua cu Franţa, Cipru şi Italia.
Cotidianul german Die Welt susține, într-un articol publicat marți, că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan ar fi vrut să provoace un incident militar ingenios cu Grecia în Mediterana de Est, miza fiind cu adevărat mare.
Articolul, intitulat „Războiul calculat al lui Erdogan”, susține că „dacă ar fi fost după Erdogan, navele sale militare ar fi scufundat de mult un vapor grecesc în Mediterana”, scrie ziarul grecesc Kathimerini.
Acesta arată că, potrivit dezvăluirilor făcute de Die Welt, care citează surse militare turcești, Erdogan le-ar fi cerut generlilor săi în urmă cu câteva zile să scufunde o navă a Greciei, dar să aibă grijă ca în timpul acțiunii să nu fie nicio persoană ucisă.
Generalii s-ar fi opus, însă. Altcineva din anturajul președintelui turc ar fi sugerat atunci să fie doborât un avion de luptă grecesc, pentru că pilotul ar fi putut să se catapulteze și nu ar fi murit. Dar generalii au refuzat din nou
Turcia și Grecia sunt implicate de mai multe săptămâni într-un conflict din ce în ce mai miliarizat, generat de războiul pentru resursele naturale din Mediterana și controlul asupra perimetrelor de explorare.
Turcia a investit masiv în nave de foraj maritim care operează și în Mediterana și în Marea Neagră, și, ca o victorie, Erdogan a anunțat recent că țara sa a descoperit cel mai mare zăcământ din istoria sa, în Marea Neagră, în apropiere de perimetrul românesc Neptun Deep.