Protestele violente la Sofia. Ieșirea în stradă a zeci de mii de bulgari îi afectează și pe români
- Mihnea Talau
- 3 septembrie 2020, 12:18
Câteva mii de bulgari au protestat miercuri în fața Parlamentului în Sofia, în unul dintre cele mai mari mitinguri din ultimele două luni, pentru a cere demiterea prim-ministrului Boyko Borisov.
„Demisia!” şi „Mafia” au scandat în faţa clădirii parlamentului mii de manifestanţi cu referire la prim-ministru, aruncând cu ouă, roşii şi pietre asupra poliţiştilor echipaţi cu căşti de protecţie şi scuturi.
Demonstrațiile au dus la altercații violente între protestatari și autorități, care au folosit spray lacrimogen și au arestat 35 de persoane, în timp ce 45 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale Oamenii au zguduit mașinile poliției, iar aproximativ 100 de polițiști au fost afectați de sprayul lacrimogen, susține Ofițerul Poliției din Sofia, Georgi Hadzhiev. Cadrele medicale au anunțat că 45 de persone, inclusiv polițiști, au avut nevoie de tratament medical în spital.
Protestul a avut loc în timpul primei sesiuni Parlamentare, după vară. Participații au numit protestul „Grand National Uprising”, ca răspuns a noului plan guvernamental pentru o nouă constituție.
În Parlament, președintele Rumen Radev a cerut demiterea guvernului Borisov, și a cerut deputaților să renunțe la planul pentru o nouă constituție.
„Nu este lipsa unei noi constituții care a adus oamenii în stradă, ci lipsa de moralitate și guvernare, erodarea statului și corupția”, a declarat președintele Bulgariei.
Organizaţia neguvernamentală Comitetul Helsinki a denunţat o utilizare „disproporţionată a forţei" de către poliţie împotriva protestatarilor.
Peste 30 de manifestanţi, majoritatea cunoscuţi de forţele de ordine, au fost reţinuţi, a declarat un responsabil al poliţiei.
Ruse, principalul punct de trecere a frontierei între Bulgaria şi România (Giurgiu-Ruse), era în continuare blocat de opozanţi miercuri seară. Este o problemă pentru românii care își petrec vacanțele în Bulgaria, Grecia sau Turcia.
De două luni, bulgarii ies zilnic în stradă pentru a denunţa corupţia şi pentru a cere demisia lui Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care manifestanţii îi acuză de corupţie şi că servesc interesele unei oligarhii economice, nu pe cele ale cetăţenilor.
Prim-ministrul, la putere din 2009, refuză să demisioneze.