Procesul Charlie Hebdo. Macron reafirmă „libertatea de a blasfemia” în Franța
- Tudor Borcea
- 2 septembrie 2020, 12:48
Șeful statului francez a făcut această declarație înainte de deschiderea procesului celor 14 suspecți, acuzați că i-au ajutat pe militanții islamiști să comită atacul terorist din ianuarie 2015, împotriva revistei satirice Charlie Hebdo.
„De la începuturile celei de-a Treia Republici a existat în Franța o libertate de a blasfemia care este atașată libertății de conștiință. Sunt aici pentru a proteja toate aceste libertăți. Nu calific eu alegerea jurnaliștilor. Spun doar că în Franța putem critica guvernanții, președintele, putem blasfemia, etc”, a spus liderul de la Elysee.
„Mâine,gândurile noastre se îndreaptă către femeile și bărbații uciși cu lașitate” în timpul atacului terorist asupra redacției hebdomadarului Charlie Hebdo din ianuarie 2015, a adăugat șeful statului, în ajunul deschiderii procesului acestui atac în urma căruia au fost uciși mai mulți membri ai redacției.
„Un președinte al Republicii din Franța nu trebuie să califice niciodată alegerea editorială a unui jurnalist sau a unei redacții, deoarece există o libertate de presă la care țineți, pe bună dreptate”, a adăugat Emmanuel Macron.
Cu toate acestea, Macron a estimat, subliniind că remarcile sale nu se aplică caricaturilor din revista Charlie Hebdo, că această libertate „implică în schimb o decență comună, politețe, respect” și că, odată cu „libertatea de exprimare, există datoria de a nu avea discursuri generatoare de ură”, citând în special rețelele sociale, scrie Boursorama.
La Paris începe procesul a 14 suspecți, acuzați că i-au ajutat pe militanții islamiști să comită atacul terorist, din ianuarie 2015, împotriva revistei satirice Charlie Hebdo.
14 oameni au fost uciși atunci, între care 11 jurnaliști aflați în redacție, doi polițiști din echipa care îi urmărea pe teroriști și alte patru persoane dintr-un magazin evreiesc de la periferia capitalei francize, scrie Rador.
Procesul, al cărui debut a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus, va dura două luni și se va desfășura în condiții sanitare excepționale, pentru că Tribunalul Judiciar din Paris dorește să le ofere posibilitatea de a asista la audieri tuturor celor care doresc - familiilor victimelor și acuzațiilor, presei, publicului larg. În mod excepțional, procesul se va derula în patru săli, pentru a asigura distanțarea fizică a celor prezenți.