Comisia Europeană „fierbe” după ce Ungaria și-a „zidit” granițele. Mesajul pentru Orban

Comisia Europeană „fierbe” după ce Ungaria și-a „zidit” granițele. Mesajul pentru Orban

Ungaria a primit o atenționare din partea Comisiei Europene, după ce guvernul de la Budapesta a hotărât să închidă din nou închiderea granițelor din cauza pandemiei.

Comisia Europeană a atenţionat marţi guvernul din Ungaria, care a închis din nou frontierele ţării din cauza pandemiei, în legătură cu orice discriminare bazată pe naţionalitate şi a făcut apel la importanţa „integrităţii Spaţiului Schengen”.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a anunţat pe Twitter că a trimis o scrisoare în acest sens guvernului lui Viktor Orban.

„Astăzi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson şi cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar în care reamintim importanţa (păstrării) integrităţii Spaţiului Schengen şi aplicării de măsuri la frontiere în mod nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii din UE.

Orice măsură care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineînţeles, retrasă imediat”, a scris pe Twitter comisarul belgian.

„Nu este posibil să existe o discriminare pe bază de naţionalitate între cetăţenii europeni”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, în timpul conferinţei de presă zilnice.

Ungaria prevede excepţii de la interdicţia de acces pe teritoriul său în special pentru cetăţenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de cinci zile.

În contextul restricţiilor de mişcare adoptate dispersat de către statele membre în încercarea de a limita răspândirea pandemiei, Comisia promite de asemenea o mai bună coordonare între cele 27 de ţări din UE şi o armonizare a criteriilor pentru definirea zonelor de risc.

Executivul european a prezentat propuneri în acest sens, iar cele mai importante dintre ele au fost reluate de preşedinţia germană a UE într-un document care urmează să le fie înaintat miercuri ambasadorilor celor 27 de state membre, potrivit Agerpres.

Gergely Gulyás, purtător de cuvânt al guvernului: „Majoritatea noilor infectări sunt cazuri importate din străinătate. Pandemia reprezintă o amenințare pentru economie, pentru locurile de muncă și pentru începutul noului an școlar”.

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei: „Ideea e că trebuie să curmăm intrarea virusului în țară. De aceea, am ordonat măsuri stricte de apărare a frontierelor”.

Numărul total de cazuri în Ungaria de la începutul pandemiei se apropie de 6.000. De 15 ori mai puține cazuri decât în România.