Bilanț macabru al sezonului estival. E teribil câte vieți a luat Marea Neagră!
- Feri Predescu
- 31 august 2020, 20:00
Sute de persoane, care au fost în pericol de înec sau au dispărut în valurile Mării Negre, au fost recuperate în ultima clipă de către salvamarii și echipele ISU Dobrogea de pe litoral, însă pentru 26 de turiști medicii s-au văzut nevoiți să declare decesul.
Eforie Nord, Costinești, Olimp au fost, în acest sezon estival, plajele cele mai periculoase de pe litoral. Aproape că nu a fost zi în care salvamarii să nu intervină pentru a scoate din valuri, în ultima secundă, zeci de persoane care au ignorat avertismentele. Unii, mai vechi în meserie, spun că a fost cel mai greu an din experienţa lor, cu mult vânt și mare periculoasă. Numai Andreea Trușcă, salvamar la Eforie Nord, a salvat până acum, de la înec, cel puțin 30 de turiști.
"În fiecare zi întâlnim fel și fel de oameni care nu vor să ne înțeleagă. Îi fluierăm, ei spun că au venit la mare să se distreze, dar sunt inconștienți. Sunt valuri foarte mari, mai ales astăzi avem steagul roșu arborat și trebuie să fim atenți, foarte atenți”, declară tânăra salvamar. De la Năvodari la Vama Veche, salvamarii verifică de două ori pe oră starea plajelor și țin în permanență legătura cu meteorologii. Marea Neagră, mai ales pe litoralul românesc, este periculoasă și poate face, oricând, victime.
În foarte multe cazuri, turiștii români ignoră avertismentele salvamarilor, ignoră steagul roșu care interzice scăldatul în mare și se avântă în valurile furioase pentru a demonstra că știu să înoate. Nu se tem de marea aagitată. Eforie Nord este una din cele mai grele plaje de lucru pentru salvamari. Au fost zile când salvamarii au avut şi 60 de intervenții pe zi. Pe plaja de lângă portul de iahturi au loc cele mai multe tragedii.