Merkel: Asaltul Reichstag-ului este o rușine!

Merkel: Asaltul Reichstag-ului este o rușine!

Sâmbătă, militanții „anti-măști” au încercat să pătrundă în forță în clădirea Parlamentului german pentru a-și face auzite revendicările.

Gesturi condamnate de Angela Merkel, care a denunțat, luni,  august, „imagini rușinoase”, făcând referire la încercarea manifestanților „anti-mască” de a intra în clădirea Reichstagului,  sâmbătă.

Pentru cancelarul Germaniei, este vorba de un „abuz al dreptului de a demonstra”, care trebuie condamnat.

„În acest weekend, am avut un exemplu despre modul în care libertatea de a manifesta poate cunoaște abuzuri”, a reacționat în fața presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seibert a adăugat totuși că dreptul de a menifesta este întotdeauna în vigoare în anumite condiții.

„Acest drept de a demonstra pașnic este, desigur, un atu foarte prețios, chiar și în vremuri de pandemie” de noul coronavirus, a adăugat el.

„Dar acest drept a fost încălcat în mod clar în acest weekend”, s-a lamentat Steffen Seibert, vorbind „în numele guvernului și al cancelarului” Angela Merkel.

Câteva sute de manifestanți au forțat barierele pentru a urca treptele Reichstagului, sediul Parlamentului german și au fost împiedicați în ultima clipă să intre în clădire de către poliție.

Oamenii legii au folosit  spray-uri lacrimogene pentru a  dispersa mulțimea și au reținut mai multe persoane.

Imaginile protestelor au creat o undă de șoc în Germania.

„Rezultatul sunt niște imagini rușinoase, inacceptabile” ale încercării de a pătrunde în clădirea Reichstagului  de către „antidemocrați”, potrivit lui Steffen Seibert.

„Aș dori să mulțumesc, în numele guvernului federal și al cancelarului, celor trei ofițeri de poliție care au apărat intrarea în parlamentul nostru”, a conchis el.

Reichstag, unde deputații germani se întâlnesc în sesiune plenară, are un puternic rol simbolic în Germania.

Clădirea și celebra sa cupolă au fost incendiate în 1933 de către naziști, într-un act privit ca destinat să aducă în genunchi ceea ce a rămas din democrația germană din perioada dintre cele două războaie mondiale.