Elon Musk şi-a prezentat porcul cu două cipuri plasate pe creier. FOTO

Elon Musk şi-a prezentat porcul cu două cipuri plasate pe creier. FOTO sursa: arhivă EVZ

Elon Musk a prezentat un porc, denumit Gertrude, care are implantat de două luni în creierul său un cip de mărimea unei monede.

Scopul este dorinţa de a ajuta la vindecarea maladiilor umane cu ajutorul acestui tip de implant.

Înfiinţată în 2016 de Elon Musk, CEO-ul Tesla Inc. şi SpaceX, compania Neuralink, cu sediul la San Francisco, doreşte să realizeze implanturi cu interfeţe creier-computer wireless, care includ mii de electrozi, în cel mai complex organ al corpului uman, pentru a contribui la vindecarea unor maladii neurologice - precum Alzheimer, demenţă -, unor vătămări ale măduvei spinării, şi, în etapa finală, să conecteze organismul uman la inteligenţa artificială (AI).

Elon Musk trots out pigs in demo of Neuralink brain implants - The Verge

Ne puteți urmări și pe Google News

Un dispozitiv implantabil poate de fapt să rezolve aceste probleme, a declarat Elon Musk într-o transmisiune online, vineri, menţionând mai multe afecţiuni, precum pierderile de memorie, deficienţele auditive, depresia şi insomnia.

Primele studii clinice organizate de Neuralink pe un grup restrâns de pacienţi umani ar viza tratarea paraliziei sau a paraplegiei, a afirmat coordonatorul departamentului de chirurgie din cadrul acestei companii, medicul Matthew MacDougall.

Mai mulţi experţi în ştiinţe neuronale, neafiliaţi companiei Neuralink, au spus că prezentarea de vineri indică faptul că acest start-up a făcut progrese importante, dar au avertizat în legătură cu necesitatea realizării unor studii mai ample.

Gertrude, un porc ce are un cip Neuralink implantat în creierul său care controlează funcţiile nasului, a necesitat câteva îndemnuri din partea lui Elon Musk pentru a apărea în faţa camerelor de filmat, dar, în cele din urmă, a început să mănânce alimente aşezate pe un scaun şi să adulmece un snop de paie, declanşând apariţia unor curbe sinusoidale pe un grafic care monitoriza activitatea neuronală a animalului.

Elon Musk a spus că Neuralink deţine în laboratoarele sale trei porci care au două implanturi fiecare