Vaccinul anti-COVID, în România! Când va fi distribuit şi cine are prioritate 

Vaccinul anti-COVID, în România! Când va fi distribuit şi cine are prioritate 

Comisia Europeană a semnat deja un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin destinate ţărilor Uniunii Europene.

Aşadar, ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca și de către Comisie.

Contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene.

300 de milioane de doze de vaccin

Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziționeze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporțional cu populația.

Medicii şi personalul medical ar fi primii care ar primi serul imunizator, apoi, gradual, vaccinarea se va face începând cu categoriile cele mai expuse la infecţia cu Sars CoV-2.

Există, totuşi, şi voci medicale şi nu numai din întreaga lume care spun că producerea unui vaccin într-un timp atât de scurt ar putea ascunde multe necunoscute şi ar putea avea consecinţe grave asupra sănătăţii publice.

Sunt şanse să-l avem în ianuarie

Dr. Adrian Marinescu: Să sperăm că îl vom avea la începutul anului. Medicii de la bun spun că este binevenit acest anunţ, dar privesc cu oarecare prudenţă data atât de recentă: E de bun augur, că suntem aproape. Sper să fie de durată, eficient. (...) Să sperăm că îl vom avea la începutul anului. Aş privi prudent, să sperăm că îl vom avea în ianuarie, oricum e clar că trebuie să treacă prin nişte etape, nu e un vaccin care să nu fie sigur. La vaccinul din Rusia, lipseau nişte date, iar ele trebuie să fie transparente,a declarat medicul Adrian Marinescu pentru  Antena 3.

Cine va beneficia de vaccinul COVID

De ce personalul medical în primul rând? Pentru că trebuie oprită această sursă de transmitere. De asemenea, urmează apoi persoanele cu factor de risc, cei cu probabilitate mare de a face forme severe. În final, ne dorim imunizarea să fie la nivel de masă, a explicat medicul infecţionist de la Institutul Matei Balş.

Când vom putea vedea o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de coronavirus, medicul a răspuns: În mod normal, în 2021, fiecare lună ar trebui să aducă un plus la nivelul de imunizare. Dacă aşa va fi în toate ţările Uniunii Europene, atunci în a doua jumătate a anului 2021 ar trebui să vedem efectele clare, a mai precizat dr. Adrian Marinescu pentru sursa menţionată.

Ne puteți urmări și pe Google News