Razie pe șosele! Se dau amenzi pe bandă rulantă. E numai începutul!

Razie pe șosele! Se dau amenzi pe bandă rulantă. E numai începutul!

Șoferii care nu au respectat legea au avut probleme cu polițiștii din Capitală. Fie că au folosit telefonul la volan, fie că n-au purtat centura de siguranţă, amenzile au curs.

 

Niciun conducător auto prins în „ofsaid” n-a fost scutit de penalizări. Reacțiile celor amendați au fost divrse. În timp ce unii au făcut scandal şi au ameninţat că vor contesta pedeapsa, alţii şi-au recunoscut vina.

„Fără niciun fel de dovadă, eram cu sticla de apă şi cu dopul în mână, când domnul agent m-a oprit, spunând că aveam telefonul în mână. Telefonul e într-adevăr aici în maşină, dar e pus pe navigaţie” a spus revoltat unul dintre șoferii prinși la volan cu telefonul în mână.

Vociferările şoferilor nu i-au înduplecat pe poliţişti să-i păsuiască. Prinși cu telefoanele în mână la volan, amenzile au fost aplicate cu strictețe .

Șoferii care au fost prinși cu telefonul în mână au fost sancționați cu două puncte de penalizare, două punte de amendă reprezentând 290 de RON sau 145 de RON în 15 zile.

Polițiștii au anunțat că astfel de razii vor continua și în perioada următoare. Agenţii nu i-au iertat nici pe cei care au uitat să-şi pună centura de siguranţă. Șoferii au înţeles pe propria piele de ce se spune că „graba strică treaba”. Pedepsiţi au fost şi cei care n-au semnalizat când au schimbat direcţia de mers ori nu s-au încadrat corespunzător pe şosea, anunță Antena3.

„Au fost aplicate, în anul 2019, 610 sancţiuni pentru neasigurarea direcţiei de mers, respectiv 346 de la începutul anului şi până în prezent. Sunt cauze care conduc la producerea de accidente de circulaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt Brigada Rutieră Bucureşti, Claudiu Costea.

La data de 9 ianuarie 2020, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr.1/2020, prin intermediul căreia valoarea punctului de amendă a fost plafonată. Această decizie este un avantaj, în contextul creșterii valorii aferente salariului minim brut pe economie. Anterior, punctul de amendă reprezenta 10% din salariul minim, dar plafonarea acestuia a mai fost decisă și în anii 2017 și 2018. Punctul de amendă se cifrează, în acest an, la 145 de lei.

Tot în cursul acestui an, legislația a fost revizuită și în privința termenului de plată pentru jumătate din cuantumul amenzii. Acesta nu mai este de doar 48 de ore, ci a fost mărit la 15 zile. Amenda nu mai poate fi plătită pe loc, ci doar la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Române, la casieriile administrației publice locale sau online.

Ne puteți urmări și pe Google News