Un nou studiu privind originea apei pe Pământ dă peste cap toate teoriile de până acum

Un nou studiu privind originea apei pe Pământ dă peste cap toate teoriile de până acum

O nouă teorie despre originea apei pe Pământ vine să contrazică tot ceea ce se ştia până în prezent.

Potrivit unei echipe de la CNRS și Universitatea din Lorena, apa ar fi putut fi prezentă încă din primele zile ale formării Pământului.
Apa acoperă 70% din suprafaţa Pământului şi este crucială pentru viaţă, dar modul în care a ajuns acolo este subiectul unei dezbateri ştiinţifice vechi.  O echipă de cercetători francezi a contribuit  la acest edificiu, afirmând că planeta noastră ar fi fost, de la origine, bogată în apă.Cosmochimista Laurette Piani, care a condus acest studiu la Centrul de Cercetări Petrografice și Geochimice (CNRS / Universitatea din Lorena) publicat în revista Science, a explicat că această descoperire a învins teza dominantă că apa ar fi fost adusă mai târziu de asteroizi şi comete care au bombardat un Pământ iniţial uscat.
Această ipoteză a fost favorizată de temperaturile excesiv de ridicate ale sistemului solar, care ar fi împiedicat apa să se condenseze şi să se aglomereze cu alte solide sub formă de gheaţă.

Cercetătorii francezi au studiat meteoriţii numiţi condrite enstatite care au particularitatea de a avea o compoziţie chimică apropiată de cea a Pământului. Acest lucru indică faptul că aceştia sunt similari cu rocile care au făcut parte din Terra încă de la formarea sa.

O contribuţie ulterioară nu este exclusă

Măsurând conţinutul de hidrogen din 13 dintre aceşti meteoriţi relativ rari, echipa a descoperit că rocile primitive ale planetei albastre au detectat suficient hidrogen pentru a-i oferi cel puţin de trei ori masa apei din oceanele sale, dacă nu mai mult.

„Am descoperit că compoziţia izotopică a hidrogenului în condritele enstatite a fost similară cu cea a apei stocate în mantia Pământului”, a spus Laurette Piani. Compoziţia izotopică a oceanelor este compatibilă cu un amestec care conține 95% apă din aceste condrite, un element suplimentar care susţine teza conform căreia se află la originea apei terestre. Autorii au mai descoperit că izotopii de azot ai acestor meteoriţi sunt similari cu cei ai azotului de pe Pământ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Laurette Piani, acest studiu nu exclude aportul ulterior de apă din alte surse, cum ar fi cometele, dar insistă că condritele enstatite au contribuit semnificativ la formarea planetei. Această lucrare „aduce o piesă crucială şi elegantă acestui puzzle”, a scris Anne Peslier, cercetătoare a NASA, într-un editorial care însoţeşte studiul.