O trăsătură comună definește violența politică din Rusia, de fapt violența clasei conducătoare: lista asasinatelor, a tentativelor de omor a celor incomozi pentru Kremlin se lungește mereu, dar comanditarii sunt de negăsit.
Ultimul pe această listă este Alexei Navalnîi, apreciat drept cel mai feroce opozant al lui Putin. Opozant este. Deseori, în Rusia lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, și destule voci au reamintit, cu tot cinismul, că istoria a dovedit că adevărații dușmani ai Kremlinului nu au avut niciodată șapte vieți.
De regulă, majoritatea lor n-au mai apucat să povestească despre ultima lor întâlnire cu cei care i-au trimis, cum se spune, într-o lume (poate) mai bună.
Fără a-i știrbi meritele lui Navalnîi - un om care anchetează corupția la vârf din Rusia - este de remarcat că acest bărbat încă tânăr, despre care, nu de mult , nimeni nu știa mai nimic, beneficiază de proptele mult mai înalte decât se credea.
Cum altfel, dacă însăși Angela Merkel, singurul bărbat politic din Europa și veche cunoștință a lui Vladimir Putin, a intermediat transferul lui Navalnîi în Germania? (Deși criticii lui Merkel îi reproșează, tocmai, prea multe concesii făcute Rusiei, plus că Putin nu și-a știrbit orgoliul: Merkel a sunat, e drept, indirect, să intervină pentru Navalnîi).
O Europă care, altminteri, a luat masa cu mulți dictatori, a privit în altă parte și nu a mai pus mâna pe telefon când se vedea, chiar și de pe Lună, că acești satrapi, de la Ceaușescu la monștrii africani, își otrăvesc popoarele. Ca pe Navalnîi.