Cine se mândrește cu cel mai mare hidroavion din lume

Cine se mândrește cu cel mai mare hidroavion din lume

Aparatul, AG 600, este în atenția armatei chineze pentru că ar putea ajuta Republica Populară să-și consolideze operațiunile și influența în Marea Chinei Meridionale.

Cel mai mare avion amfibiu din lume a reușit recent  prima sa decolare de pe suprafața mării.

AG 600, supranumit „Kunlong” (Dragonul) s-a ridicat deasupra Mării Galbene efectuând un zbor de aproximativ 30 de minute.

Exercițiul a avut loc în largul orașului portuar Qingdao, a precizat compania aeronautică publică Aviation Industry Corporation of China (AVIC), citată de agenția chineză de presă Xinhua.

Zborul inaugural al acestui avion a avut loc la 24 decembrie 2017, dar numai decolând de pe o pistă terestră.

Firește, aeronava AG 600 poate decola și ateriza pe o pistă, ca un avion convențional, dar și din apă, ca un hidroavion, datorită flotoarelor poziționate sub aripile sale.

AG600 este cea mai mare aeronavă de acest tip: are o lungime de aproape 37 de metri, iar aripile sale au o anvergură  de 39 de metri, ceea ce îi apropie de dimensiunea unui avion de linie Boeing 737.

Capabil să transporte cincizeci de pasageri la peste 4.300 de kilometri, AG 600 Kunlong este oficial destinat să servească drept „bombardier” cu apă, pentru a lupta împotriva incendiilor forestiere.

Agenția de știri Xinhua se referă, de asemenea, la salvarea pe mare „și la alte misiuni critice de salvare de urgență”.

De notat că astfel de aparate de mari dimensiuni , destinate în principal luptei împotriva incendiilor,  sunt rare și extrem de dorite. AG 600 nu face excepție, alături de modele similare produse de compania rusă Beriev.

Evident, un avion de mari dimensiuni capabil să aterizeze și să decoleze din apă poate fi folosit în multiple roluri, cel militar evidențiindu-se în al doilea rând, după (sau concomitent) cu scopul civil.

Pentru moment, China dorește să evidențieze doar aplicațiile civile ale noului său hidroavion. Cu toate acestea, nu există nici un dubiu cu privire la viitoarea utilizare militară a lui AG600.

Principalul interes legat de AG 600 „Dragon” este că acest avion va permite Armatei de Eliberare a Poporului să ajungă cu ușurință în orice loc din Marea Chinei de Sud, de pe continent.

Astfel, va îmbunătăți considerabil capacitatea de proiecție chineză către numeroasele insule din această regiune, pe care Beijingul le are în colimator și unde tensiunile geopolitice sunt extreme.

Pe de altă parte, avionul este, de asemenea, o victorie industrială strategică pentru Republica Populară Chineză, care dovedește că are un producător de aeronave credibil, capabil să se lupte cu liderii pieței occidentale, cum ar fi Airbus și Boeing.

 

Ne puteți urmări și pe Google News