Milliyet: Emiratele Arabe Unite, pionul SUA, sunt în spatele tuturor relelor

Milliyet: Emiratele Arabe Unite, pionul SUA, sunt în spatele tuturor relelor

Emiratele Arabe Unite, care au catalogat acțiunile întreprinse de Egipt și de Grecia împotriva activităților de prospecțiune ale Turciei în Mediterana de est drept "o victorie din punct de vedere al dreptului internațional", se pregătesc acum pentru exerciții militare alături de Grecia.

Mai exact, Emiratele Arabe Unite, care încearcă să formeze un front împotriva Turciei pentru a-i face rău în Siria și în Libia, nu cunosc limite în ceea ce privește trădarea în Mediterana de est. În plus, Emiratele Arabe Unite sunt cunoscute pentru sprijinul pe care îl acordă organizației teroriste PYD/YPG și pentru faptul că îi subvenționează pe membrii FETÖ.

Adică în spatele fiecărei alianțe a răului, în spatele tuturor relelor, se află Emiratele Arabe Unite. Desigur, cu încurajarea Statelor Unite, în umbra cărora se adăpostesc... Din acest motiv, SUA ar putea spune Emiratelor Arabe Unite să nu se mai implice atât nici în Libia, nici în Siria, să nu mai fie atât de active în Mediterana de est, să nu mai trimită avioane, să nu mai atace Turcia. Însă nu le spun acest lucru. Pentru că oricâte mesaje contradictorii ar transmite cu diverse ocazii, nu se bucură de prezența Turciei în Libia sau în Siria. De aceea, le dă apă la moară diverșilor pioni, precum Emiratele Arabe Unite. SUA vând Emiratelor arme în valoare de miliarde de dolari. Emiratele au dotări impresionante în ceea ce privește avioanele, tancurile sau tunurile. Chiar și Trump a dat de înțeles, după apropierea dintre Israel și EAU, că "Am putea vinde F-35". Întrebarea clasică ce vine în minte în acest punct este următoarea:

Care este forța Emiratelor Arabe Unite, țară căreia SUA le vinde cele mai multe arme în Orientul Mijlociu după Arabia Saudită? Au capacitatea și forța de a merge la război? Am adresat această întrebare generalului în retragere Naim Babüroğlu, cadru didactic al Universității Aydın din Istanbul.

"Din punct de vedere al forței armate, Emiratele Arabe Unite nu au capacitatea și valoarea de a lupta cu Turcia însă pot fi utilizate de alții drept pion, sunt un actor important care poate primi ajutor financiar. Nu este important faptul că țări din Golf precum Emiratele Arabe Unite au bani. De exemplu, cheltuielile Arabiei Saudite cu apărarea se apropie de cele ale Rusiei. Puteți avea tehnologie arme, moderne, sisteme de apărare, însă cea mai importantă armă sunt oamenii, militarii instruiți".

Ce înseamnă acest lucru?

"Când acționează în baza filozofiei militare a celor mai puternice arme, acele țări nu au puterea militară și voința de a lupta într-un mod strategic, așa cum facem noi. Când nu există această voință, sistemul militar nu poate fi utilizat într-un mod eficient. Acestea sunt țările a căror securitate este asigurată de ani de zile de SUA. Deși au cheltuieli militare similare cu cele ale Rusiei, Emiratele Arabe Unite se bucură de o securitate asigurată din 1047-1948 de către Statele Unite. Adică nu își pot asigura singure securitatea. Voința de a lupta este mai importantă însă decât sistemele de arme. Este un lucru valabil pentru țările Golfului. Securitatea tuturor acestor țări este asigurată de Statele Unite. Acestea cheltuiesc prea mulți bani pentru apărare. Cumpără în permanență arme din Statele Unite însă nu au forța umană suficientă pentru a folosi aceste arme. De aceea nu se pot desprinde de pe orbita SUA. Problemele apărute acum sunt în interesul Statelor Unite. Din punctul de vedere al punerii în dificultate a Turciei dar și a nevoii statelor-pion de a cumpăra arme".

 

 Deci este doar o poveste sprijinul militar al Emiratelor Arabe Unite?

 

"Da, nici Arabia Saudită și nici Emiratele Arabe Unite nu au forța de a se confrunta cu o armată precum Forțele Armate Turcești. Și dacă ați compara puterea militară, aceasta este zero în momentul în care o transformați în eficiența în luptă. Nu uitați că în momentul în care a fost fondat Israelul, toate țările arabe au fost împotrivă dar nu au putut împiedica acest lucru. Atâtea țări arabe au fost implicate în războiul arabo-israelian din 1967-1973 dar nu au făcut față. De ce? Au avut multe avioane și tancuri dar nu au avut voința de a lupta..."

Autor Tunca Bengin

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tunca-bengin/abdnin-piyonu-bae-her-serrin-arkasinda-6288582 

Sursa: Rador

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News