Seninătate sau Senilitate? Biden visează deja la al doilea mandat

Seninătate sau Senilitate? Biden visează deja la al doilea mandat

Dacă va câștiga în fața lui Donald Trump, Joe Biden va fi președintele american cel mai bătrân la momentul alegerii sale.

Deși nu a fost încă ales, Joe Biden se gândește deja la anul 2024.

Proaspăt nominalizat de către Convenția Națională Democrată de săptămâna trecută la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Biden nu își dorește să fie privit ca un candidat al unui singur mandat.

Fără a fi tranșant, el lasă deschisă posibilitatea de a candida din nou, în 2024, dacă devine președinte în această toamnă, scrie The Guardian, bazându-se pe fragmente dintr-un interviu acordat de Biden canalului ABC, duminică seara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chestiunea vârstei înaintate a ocupat un loc din ce în ce mai important în dezbaterile din ultimele săptămâni din Statele Unite.

Dacă îl va învinge pe Trump, Biden ar avea 78 de ani pe 20 ianuarie 2021, la ceremonia de învestitură de la Casa Albă. Adică cel mai bătrân președinte din istoria SUA.

În același timp, se intensifică întrebările în legătură cu declarațiile sale confuze, care se îndesesc alarmant pe măsura trecerii timpului. Capacitatea mentală îi va permite lui Joe Biden să conducă cea mai mare putere nucleară a lumii?

Deși respinge orice îndoieli privind starea sa de sănătate, Biden recunoaște totuși că aceasta „este o chestiune legitimă care i se poate adresa oricui a împlinit vârsta de 70 de ani”.

El oscilează între a se prezenta ca un candidat de tranziție și a nu exclude ideea unui al doilea mandat.

Întrebat de reporterii ABC dacă este pregătit să ducă la bun sfârșit două mandate, în caz că este ales, Biden a răspuns; „absolut!”.

El și-a fixat ca obiective să aducă în fața opiniei publice noi figuri de politicieni Democrați, un mod de a recunoaște actuala penurie de cadre.

În cazul în care ar fi reales în 2024, Joe Biden ar avea 82 de ani la momentul reînvestirii sale și 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat.

Însă, pentru a visa să ajungă acolo, Biden trebuie să-l învingă mai întâi pe Trump, peste două luni și jumătate, pe 3 noiembrie.

Acesta are acum 74 de ani și este cel mai în vârstă președinte la vârsta instalării sale, în ianuarie 2017.