Gură de oxigen pentru Trump. În SUA, Covid-19 dă înapoi

Gură de oxigen pentru Trump. În SUA, Covid-19 dă înapoi

Numărul de cazuri noi de infectări cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut în ultimele săptămâni peste Atlantic. Totuși, joi, țara a înregistrat 43.000 de noi cazuri.

Statele Unite sunt puternic afectate de epidemia de coronavirus. Unele state precum Florida au început relaxarea măsurilor de izolare în urmă cu două luni, înainte de a exploda numărul de contaminări care a obligat o parte a țării să ia măsuri foarte stricte.

Dar se pare că epidemia se află pe o pantă descendentă peste Atlantic.

Numărul de noi cazuri de Covid-19 a scăzut brusc în trei săptămâni. În timp ce țara a înregistrat vârfuri de peste 70.000 de cazuri noi pe zi, în iulie, joi,  doar 43.000 de cazuri au fost confirmate ca pozitive la SARS-CoV-2.

De asemenea, spitalizările au scăzut cu o treime de la vârf, comparativ cu perioada critică, conform Covid Tracking Project, iar numărul de decese, stabilizat la o mie pe zi de la sfârșitul lunii iulie, ar trebui să înceapă, în mod logic, să scadă.

Cu toate acestea, experții se întreabă dacă americanii vor avea disciplina de a continua cu gesturi de barieră până când epidemia va fi într-adevăr sub control.

„Sper că săptămâna viitoare vom începe să vedem o reducere a mortalității”, a declarat joi, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Robert Redfield, într-o conversație online cu revista medicală Jama.

Totuși, SUA nu stau pe roze. Rata de incidență (numărul de cazuri noi raportat la populație) rămâne de trei ori mai mare decât cea observată în Franța sau în  Mexic. Iar media americană ascunde disparități regionale uriașe.

„A început o inversare a tendinței în ceea ce numesc epidemia din sud”, a spus Robert Redfield. „Dar sunt semnale îngrijorătoare”, a precizat el, arătând către regiunea centrală Midwest, unde cifrele stagnează în loc să scadă.

„Midwest-ul este blocat în acest moment”,  a avertizat Robert Redfield. „Nu suntem condamnaţi la un al treilea val în centru”, a adăugat însă el.

Teama autorităților sanitare este o repetare a scenariului catastrofal din primavera: presate de Donald Trump, multe state din sud și vest, care au fost decât puțin afectate în timpul primului val din februarie-martie-aprilie, au relaxat măsurile restrictive înainte de a reduce rata de incidență la un nivel scăzut, ceea ce a dus la o revenire uriașă în iunie și iulie  a cazurilor de infectări.

Or, în centru și în sud, multe școli și universități au făcut pariul de a-i rechema pe elevi și studenți în clase.

Alabama își va redeschide toate campusurile, dar va testa mai întâi toți studenții. În altă parte, mari universități precum University of North Carolina din Chapel Hill sau University of Notre Dame au trecut pe online, după ce săptămâna trecută reîncepuseră fizic cursurile fizic, din cauza unor focare de contagiune în căminele pentru studenţi.

Ne puteți urmări și pe Google News