Cât de posibilă este o intervenție a lui Putin în Belarus?

Cât de posibilă este o intervenție a lui Putin în Belarus?

Temperamentalul președinte Alexander Lukașenko nu a fost un aliat comod pentru Kremlin. Însă riscul unei „revoluții colorate” în Belarus ar putea determina o intervenție a lui Vladimir Putin.

De-a lungul timpului, Bielorusia a fost afectată de toate cele patru invazii ale Rusiei, din secolul XVIII încoacee, dezvăluie o analiză Asia Times. Una a fost invazia suedezilor în alianță cu polonii (1708-1709), a doua a fost cea a lui Napoleon (1812), celelalte două ale Germaniei (1914 și 1941).

Belarus reprezintă o zonă tampon crucială pentru securitatea Rusiei.

După destrămarea URSS, odată cu intrarea în NATO a Poloniei și a Țărilor Baltice, și cu instalarea în 2014 a unui regim pro-occidental în Ucraina, Alianța s-a apropiat de Rusia mai mult ca oricând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă, în timpul Războiului Rece, cea mai apropiată putere NATO se afla la 1600 de kilometri distanță de Sankt Petersburg, astăzi aceasta s-a redus la numai 160 de kilometri.

Mai mult, semnarea pe 15 augut a unui acord de cooperare consolidată în materie de apărare între Washington și Varșovia a făcut din aceasta din urmă „un pilon de securitate regională”, așa cum o numește Departamentul de Stat.

Acordul respectiv oferă baza legală pentru înființarea de baze americane în Polonia, ceea ce irită teribil Moscova.

Ministerul rus de Externe a declarat luni, 17 august, că o prezență militară americană sporită în Polonia „agravează situația dificilă de lângă frontierele occidentale ale Rusiei, favorizând o escaladare a tensiunilor și o sporire a riscului unor accidente neintenționate”.

Evenimentele din Belarus nu pot și nu trebuie să fie privite izolat, arată analiza Asia Times. Potrivit unui comunicat din 15 august al Kremlinului, Lukașenko l-a contactat pe Putin pentru a-l informa despre situația de la el din țară.

Potrivit aceluiași comunicat, cele două părți „s-au declarat convinse că toate problemele existente vor fi rezolvate curând”.

Totuși, a doua zi, Lukașenko l-a sunat pe Putin pentru o nouă discuție.

Comunicatul Kremlinului arată că, după ce s-a discutat despre ingerințele externe care alimentează tulburările din Belarus, „partea rusă a reafirmat că este gata să ofere asistența necesară pentru a rezolva provocările cu care se confruntă Belarus, pe baza Tratatului privind Crearea unei Uniuni de State, precum și prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, dacă va fi necesar”.

Acest anunț este unul dramatic, comentează Asia Times, cu conotații îngrijorătoare referitoare la vechile doctrine ruse de securitate colectivă.

Se pare că anunțul a avut efectul scontat, dat fiind că Lukașenko și-a făcut cunoscută luni intenția de a organiza noi alegeri, în conformitate cu o nouă Constituție ce urmează să fie redactată în lunile următoare.