Conspiraționiștii QAnon pătrund în Congresul SUA

Conspiraționiștii QAnon pătrund în Congresul SUA

Marjorie Taylor Greene, o candidată pro-MAGA (Make America Great Again) a câștigat alegerile primare Republicane pentru viitoarele alegeri pentru Camera Reprezentanților, din noiembrie.

Cum districtul al 14-lea din Georgia, unde Taylor Greene candidează, este un bastion Republican tradițional, este aproape o certitudine că ea va deveni membră a Camerei, aleasă cu un mandat de doi ani.

Însă Marjorie nu este orice fel de politiciană: este adepta mișcării conspiraționiste QAnon. În timpul campaniei sale, ea s-a revendicat de la această mișcare care se răspândește cu rapiditate pe rețelele sociale începând din 2017.

Potrivit adepților săi, Statele Unite sunt conduse de decenii de „Deep State” (Statul Paralel), o organizație secretă care înalți responsabili din funcții publice și persoane cu mare influență, cum ar fi soții Clinton, soții Obama, familia Rotschild, George Soros, precum și staruri de la Hollywood și alți membri ai elitei globaliste.

Adepții QAnon spun că Deep State este un vast sistem de rețele pedofile internaționale care vizează crearea unei noi ordini mondiale, în care statele să își abandoneze suveranitatea în beneficiul acestei elite „cosmopolite”.

Împotriva acestei amenințări, în tentativa de a salva Statele Unite, stau doi oameni: Donald Trump și un anume „Q”, cel care a semnat primele mesaje pe rețelele sociale, în octombrie 2017, care au declanșat mișcarea.

Într-un clip electoral difuzat în această vară, Marjorie Taylor Greene afirma:

„Q este un patriot (...) Este o ocazie unică în viață să eliminăm această cabală mondială a pedofililor sataniști și cred că avem președintele necesar care să facă asta.”

Într-un alt clip, Marjorie a apărut cu o armă semiautomată în mână, afirmând că este pregătită să îi întâmpine pe militanții Antifa și Black Lives Matter.

Analiștii fenomenului QAnon constată că mișcarea grupează mai multe teorii ale conspirației la care aderă sute de mii de internauți din Statele Unite și din lumea întreagă.

Grupul „Oficial Q/QAnon”, care a fost eliminat de Facebook, număra 200.000 de membri.

Dacă la început, acum trei ani, QAnon era numele unei teorii a conspirației, acest termen a evoluat, desemnând astăzi o întreagă mișcare, arată un documentar realizat de Causeur.

Cele câteva idei-forță originare s-au îmbogățit, transformându-se într-o adevărată luptă apocaliptică: planului de globalizare al elitelor „cosmopolite” i se răspunde printr-un plan al lui Donald Trump de contracarare a celui dintâi.

Totul a început prin publicarea, pe 27 octombrie 2017, a unui mesaj pe 4chan, un forum al AltRight, unde postările sunt anonime.

În acel mesaj, misteriosul „Q” afirma că arestarea lui Hillary Clinton este iminentă și că vor urma și altele. La operațiunile de arestare, spunea Q, urmau să participe Gărzile Naționale din diferite state americane.

Ca și următoarele, acest prim mesaj a fost formulat astfel încât să dea de înțeles că autorul său, Q, are acces la niveluri înalte de decizie.

Unii dintre adepții săi văd în inițiala Q o referire la „Q Clerance”, un nivel de autorizare a accesului din sânul ministerului american al energiei echivalent cu „top secret”.

Însă, la fel de bine, această semnătură enigmatică amintește și de personajul Q din seria James Bond, care, sub ordinele lui „M”, fabrică tot felul de gadgeturi pentru misiunile 007.

Pe de altă parte, observă Causeur, succesul lui Q este asigurat de caracterul misterios al mesajelor sale, care îi împinge pe cititori să caute interpretări diverse ale formulărilor ambigui.

Acest joc al indiciilor virtuale a creat în câteva luni un corpus hermeneutic care duce cu gândul la o sectă în formare.

În noiembrie 2019, mișcarea Qanon a ajuns în avanscena politică, atunci când canalul NBC a dat publicității o anchetă privind patru candidați în alegerile pentru Camera Reprezentanților. Tuspatru au făcut aluzii mai mult sau mai puțin subtile la adeziunea lor la tezele QAnon.

Șase luni mai târziu, Facebook le denunța pe site-ul său oficial.

Nu mai departe de luna trecută, pe 22 iulie, Twitter anunța să elimină circa 7000 de conturi legate de QAnon. Alte 150.000 de conturi au fost ascunse.

Această represiune nu a avut alt efect decât să le confirme adepților lui Q că au dreptate.