Reacții vehemente la adresa ministrului Educației. Profesorii au luat foc și amenință
- Andrei Calin
- 16 august 2020, 08:36
Un subiect foarte sensibil a stârnit un val de controverse.
Mari nemulțumiri în sistemul educațional, după ce profesorii au aflat că nu vor mai primi majorarea promisă, începând cu data de 1 septembrie și vor trebui să se mulţumească cu banii ce le vor reveni de la Ministerul Educaţiei în urma rectificării bugetare adoptate vineri seară.
În acest context, o postare pe Facebook a Monicăi Anisie, ministrul Educației, a enervat cadrele didactice. Și asta pentru că a omis subiectul majorări salariilor. Ministrul Educaţiei a scris un mesaj elogios la adresa rectificării bugetare „pozitive”, dar nu a adus în discuție faptul că, la reîmpărţirea banilor, profesorii, care ar fi urmat să primească de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, nu au fost luați în calcule.
„Uitați-vă la datele INS și la prognoza referitoare la creșterea economică. Când îți scad veniturile... e ca într- o familie. Când abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să bei banii la cârciumă. Am respectat profesorii, cadrele didactice. Sunt oamenii pe care i-am respectat cel mai mult, au contribuit la formarea mea. A încerca să fie făcută declarația mea ofensatoare, e contrar față de atitudinea mea față de dascali. Îi respect. Faptul că nu putem să facem creștere de la 1 septembrie e din cauza situației bugetare.
Profesorii vor înțelege. Toți trebuie să fim un exemplu și să arătăm că suntem solidari... Când ne va permite situația vom aloca resursele către profesori, către cadrele didactice, să aibă venitul meritat”, a spus premierul Ludovic Orban la ședința Guvernului.
Situația s-a inflamat, pentru că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a amenințat că școala ar putea să nu înceapă la data stabilită.
„Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice.
Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, au spus membrii sindicatului într-un comunicat.