Celebru medic lansează bomba! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu virusul chinezesc în România

Celebru medic lansează bomba! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu virusul chinezesc în România

Doctorul Virgil Păunescu, șeful Centrului de Cercetare Oncogen Timișoara, susține că vaccinul pe care l-a realizat împotriva coronavirusului nu reprezintă un ajutor pe termen lung.

Medicul susține că vaccinul ar fi ineficient pe termen lung deoarece, virusul suferă constant mutații.

„Ne aflăm în faţa unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât varianta inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi [...]

Aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente”, a explicat directorul Oncogen, într-o intervenție la Digi24.

În România, specialiştii au descoperit, deja, 26 de mutaţii.

„Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului.

Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a subliniat dr. Virgil Păunescu.

Rusia, primul vaccin împotriva coronavirusului

Ministerul Sănătății rus a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova.

Vaccinul va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V.

Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Această premieră mondială a surprins pe toate statele care încearcă să găsescă posibilitatea realizării unui vaccin viabil.

Rapiditatea cu care Rusia a obţinut vaccinul a creat suspiciuni în rândul specialiştilor din alte ţări. Unii se întreabă dacă Moscova nu pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deși testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare.

Ne puteți urmări și pe Google News