Ungaria are tancuri Leopard. Noi încă vopsim gardul

Ungaria are tancuri Leopard. Noi încă vopsim gardul

Anul trecut, Ungaria a fost principalul client al producătorilor germani de armament. Budapesta a cumpărat arme în valoare de 1,77 miliarde de euro, asigurând aproape un sfert din licențele de export din domeniu ale locomotivei Europei. E puțin lucru?

Aceste date merită amintite în contextul veștii că Ungaria a primit deja primele patru tancuri Leopard A4, din cele 12 comandate. Da, sunt „de ocazie”, pentru că ele vor fi folosite la formarea echipajelor.

Care însă așteaptă livrarea, în total, a 44 de tancuri Leopard2A7+, adică ultima versiune a tancului german Leopard 2.

La care noi deocamdată visăm cu ochii deschiși

Întrebare pentru vânătorii de „bozgori” de prin partea locului: de ce Germania a ales Ungaria, banii noștri nu sunt buni?

Că doar recomandări avem încă de pe vremea când Herodot ne-a trecut la CV că suntem cei mai viteji și mai drepți dintre traci.

Firește că și banii noștri sunt buni. Întâi să-i avem. Doi la mână, și din păcate pentru noi, armamentul nu se vinde precum pungile de semințe (dacă ar fi fost așa, îi depășeam și pe saudiți la import de armament).

Achiziția de armament presupune negocieri complexe, este un proces care acoperă mize politice, de suveranitate și autonomie strategică, legate de independență și securizarea aprovizionării.

Se înscrie într-un context economic și bugetar, într-un calendar bine pus la punct. Este rezultatul unui proiect. „Proiect”...Curios cuvânt, unde or fi auzind ai noștri de el? Ah, da, e în DEX.

Și România vrea să cumpere tancuri Leopard. Că vrea e una, dacă poate, cu totul altceva.

Nu-i vorba, de 30 de ani România tot vrea să-și înzestreze, patriotic, armata. Și, tot după 30 de ani, în UE și în NATO fiind, țară dunăreană și maritimă fiind, vrea în continuare, raportând „discuții avansate” de fiecare dată.

Ungurii s-au mișcat mai repede. În 2017, guvernul maghiar a lansat programul Zrínyi 2026, un program amplu de înzestrare și modernizare a armatei. Dar nu pe vorbe, ci bazat pe un buget de 10 miliarde de euro.

Un an mai târziu, Ungaria a cumpărat 44 de tancuri Leopard 2A7+ de la compania germană Krauss-Maffei Wegmann.

Asta ca să rămânem numai în sectorul de achiziție de blindate, Ungaria desfășurând un ambițios program de înzestrare și în alte sectoare (aviație, apărare aeriană, etc).

Încă ceva: ministerul ungar al Apărării a anunțat crearea a zeci de licee militare și  internate militare până în 2030, în cadrul programului Honvéd Kadét, dar nu a anunțat însă obligativitatea serviciului militar.

Logic, dacă cumperi arme noi, și nu vechituri ca alții, pui pe picioare și pepiniere de viitori absolvenți.

România e cu intețiile, Ungaria cu achizițiile. Asta cântărește mult în ochii Germaniei, în ochii oricui.

Iar în ritmul în care se mișcă lucrurile la București, s-ar putea să finalizăm programele de înzestrare ale armatei în vremurile în care inteligența artificială va conduce mașinile de luptă.

Vom face iar figură de unicat: ca și acum, publicul va putea viziona atunci, pe gratis, un muzeu militar în aer liber, la fiecare paradă de 1 Decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News