Hasta Siempre, Comandante. Cuba pune masca pe țară, inclusiv copiilor

Hasta Siempre, Comandante. Cuba pune masca pe țară, inclusiv copiilor

În timp ce portul măștii este un subiect de dezbatere în întreaga lume și mai ales în Statele Unite, cubanezii sunt obligați să o poarte în toate spațiile publice de pe insulă, de la începutul pandemiei, copii și adulți deopotrivă.

Mica bucată de pânză cu patru fire atârnate s-a adăugat peisajului tipic al rufelor care se usucă pe balcoanele din Havana.

De regulă, măștile de protecție ale cubanezilor sunt artizanale, cele chirurgicale fiind greu sau mai degrabă imposibil de găsit.

Măsurile de izolare nu au fost niciodată foarte stricte, decât pentru persoanele cu risc. Singura obligație este portul măștii de protecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și mulți cubanezi acceptă această măsură, cum este și Maité Paz, un vânzător stradal care se simte astfel mai protejat: „Există întotdeauna oameni care nu sunt disciplinați, așa că mi se pare foarte bine că este obligatorie masca de protecție”, spune el.

Disciplina pentru a face față epidemiei este la ordinea zilei în rândurile cubanezilor. Pe stradă, oricine spune că masca de protecție trebuie purtată.

Chiar dacă eficacitatea împotriva virusului SARS-CoV-2 a unei măști din țesătură, singura disponibilă pe insulă și de obicei lucrată manual, nu a fost niciodată dovedită.

Cuba a înregistrat oficial 2.478 de contaminări cu virusul SARS-CoV-2 și  87 de decese.

În ciuda căldurii și umidității, cine nu poartă mască se expune la necazuri.

Singur, așezat într-un parc, William Mesa Oliva abia își terminase țigara când poliția l-a ridicat și l-a dus la secție, înainte de a-l amenda.

„Exagerează puțin uneori aplicând această regulă atât de strict. Dar așa este aici. Nu ne certăm, legea se aplică tuturor și trebuie să o respecți, dacă nu vrei probleme”, a explicat William.

Nerespectarea purtării unei măști de protecție sau purtarea ei în mod necorespunzător reprezintă o infracțiune de răspândire a unei epidemii, pedepsită cu amenzi și cu închisoare de la trei luni la un an.

Zeci de cazuri de privare de libertate sunt raportate de mass-media independente.

Cuba, care a fost lovită de pandemia Covid-19 în mult mai mică măsură decât alte țări, mizează foarte mult pe redeschiderea turismului, sursă esențială de venituri pe insula comunistă.