Serie neagră la US Navy. Foc și pe noul portavion USS John F. Kennedy

Serie neagră la US Navy. Foc și pe noul portavion USS John F. Kennedy

USS John F. Kennedy este al doilea portavion din noua clasă Gerald Ford. Costul estimat al acestei nave de 100.000 de tone, lansată în octombrie 2019, a fost de peste 11 miliarde de dolari. Urmează să fie livrată marinei americane în 2024.

O serie de incendii suspecte au afectat mai multe nave americane în ultima perioadă.

Astfel, grav afectată de un incendiu, în timp ce se afla la cheu pentru o masivă operațiune de mentenanță, care urma să permită îmbarcarea avioanelor F-35B la bord, nava de asalt amfibiu USS Bonhomme Richard s-ar putea să nu-și mai poată relua misiunile pe mare.

Potrivit amiralului Michael Gilday, șeful Marinei SUA, focul și apa folosită la stingerea acestuia au provocat daune extinse, 11 din cele 14 punți ale navei fiind afectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, dacă repararea unei nave este, firește, posibilă, întrebarea este dacă acest lucru ar fi pertinent în cazul navei USS Bonhomme Richard, care are 22 de ani de serviciu. Mai ales că factura unei asemenea reparații se ridică la sume uriașe.

Cum a fost cazul pentru submarinul nuclear de atac USS Miami, și el victimă a unui incendiu (cu mână criminală), în 2012. În acest caz s-a decis retragerea submarinului din inventarul US Navy, reconstrucția sa fiind estimată prea costisitoare.

După ce incendiul de la bordul USS Bonhomme Richard a fost stins cu greutate (patru zile), un alt foc a izbucnit la bordul navei USS Kearsarge, o navă de același tip care se afla în mentenanță la șantierul naval al general Dynamics NASCCO, la Norfolk (Virginia), la 17 iulie.

Conform explicațiilor date de Naval Sea Systems Command, incendiul a început în timpul unor lucrări de sudură la bordul navei, o componentă din plastic luând foc.

Din fericire pentru Marina SUA, incidentul a fost repede ținut sub control. Dar această nouă alertă a determinat oprirea tuturor lucrărilor în curs la șantierul GD NASSCO pentru a se verifica protocoalele și procedurile de siguranță în caz de incendiu.

Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, un alt incendiu s-a declanșat de data aceasta la bordul portavionului USS John F. Kennedy, navă care se află în construcție pe șantierul naval Ingalls Industries, la Newport News (Virginia).