Efectele protestelor Black Lives Matter. Trump: E mai rău ca în Afganistan

Efectele protestelor Black Lives Matter. Trump: E mai rău ca în Afganistan

Continuă meciul dintre liderul de la Casa Albă și primarii democrați care nu vor să fie trimise trupele federale împotriva protestatarilor „anti-rasism”, Trump taxându-i pe democrați drept „stângiști radicali”.

Așa cum se știe, liderul de la Casa Albă vrea să trimită poliția federală la New York și în alte bastioane democrate confruntate cu o creștere a criminalității, după protestele inițiate de insurgenții Black Lives Matter.

Președintele american a invocat, mai ales în orașul său natal, restabilirea „ordinii”, unul din sloganurile sale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Dar, tocmai la New York, primarul Bill de Blasio s-a ridicat împotriva dorinței lui Trump de a trimite forțele federale în capitala economică americană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă Donald Trump ar trimite agenți federali, „aceasta nu ar face decât să se adauge la problemele existente” și „vom apela imediat la instanță pentru a opri acest lucru”, a spus primarul Bill de Blasio.

„Ar fi un nou exemplu de măsuri ilegale și anticonstituționale luate de președinte”, a adăugat el, marți.

Cu o zi înainte, primarii democrați din Portland, Seattle, Chicago, Atlanta, Kansas City și capitala federală Washington au trimis o scrisoare ministrului justiției Statelor Unite, William Barr, și directorului Departamentului Securității Naționale, Chad Wolf, spunând că se opun „desfășurării unilaterale” a forțelor federale în orașele lor.

În Statele Unite, municipalitățile sunt, în principiu, responsabile de metodele utilizate pentru combaterea criminalității.

În legătură cu trimiterea recentă a poliției federale în Portland, Oregon - unde ofițerii, în uniforme de camuflaj și fără ecusoane de identificare, au făcut arestări contestate - primarii au estimat că intervențiile lor au contribuit la o „escaladare” a tensiunilor și au comparat metoda cu „tactica folosită de regimurile autoritare”.

Lidera democraților în Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a comparat pe agenții federali cu „unitățile de asalt”.

Dar președintele Trump, criticat pentru gestionarea pandemiei  și devansat în ultimele sondaje de către rivalul său democrat Joe Biden, a făcut din restabilirea „legii și ordinului” un slogan de campanie, la trei luni și jumătate de la alegerile prezidențiale.

Guvernul său respinge orice acuzație de abuz de putere: șeful Securității interne a justificat, marți, trimiterea agenților federali în Portland, prin necesitatea protejării unor clădiri federale din oraș, vizate zile întregi de protestatari.

„Dacă nu am fi fost acolo, ar fi dat foc”, a spus Chad Wolf, secretarul interimar al Securității interne.

El i-a numit pe manifestanți „anarhiști violenți” și a denunțat lipsa de acțiune a responsabililor locali în fața lor.